Sopron és környéke

2019.04.12. 09:00

Emléktáblát kapott a mártír pap Sopronban

A Tanácsköztársaság idején koholt vádak alapján, száz éve végezték ki Szemelliker Antal fülesi plébánost Sopronban. Az utókor most egy régi adósságát törlesztve emléktáblát avatott a tiszteletére a Lackner Kristóf utcában.

Nagy Márta

A Győri Egyházmegyének is fekete napjai voltak 1919 tavaszán. Két lelkiismeretes papját is elvesztette: Wohlmuth Ferenc császári és Szemelliker Antal fülesi plébánost. Utóbbit Sopronban 1919. április 9-én golyó általi halálra ítélték és az ítéletet éjszaka végre is hajtották a törvényszék udvarán, a mai Lackner Kristóf utcában. A plébános mindössze 37 éves volt.


– Wohlmuth Ferencről sok mindent tudtunk, Szemelliker Antal emlékét azonban, talán mert sírja a határainkon kívül rekedt, lassan a felejtés homálya lepte be – mondja Biczó Zalán győri helytörténész, könyvtáros, aki néhány éve könyvet írt a mártír plébánosról. Szívós munkával kutatta fel az egykori titkos levelezéseket, hírlapi tudósításokat. – A Horthy-rendszerben a soproni sajtó halálának tizedik évfordulójáról még megemlékezett, de a kommunizmus ideje alatt teljes hallgatás övezte a rémtettet. A mártír pap temetése után fél évvel Ausztriához csatolták Füles községet, ez is megnehezítette az emlékek ápolását – vélekedik Biczó Zalán.

 

Az emléktáblát Veres András megyés püspök avatta fel az egykori soproni törvényszék falán a Győri Egyházmegye Horvát Pasztorális Tanácsának szervezésében. Fotó: Magasi

Az emléktáblát Veres András megyés püspök avatta fel az egykori soproni törvényszék falán a Győri Egyházmegye Horvát Pasztorális Tanácsának szervezésében. Fotó: Magasi


Szemelliker Antal Vulkapordányban született 1882. május 25-én horvát anyanyelvű családban. A győri szemináriumban tanult, 1905. június 30-án szentelte pappá gróf Széchenyi Miklós püspök. Első szentmiséjét szülőfalujában tartotta, majd Lókon, Okán, 1910. december 5-től pedig Fülesen szolgált, 1912-től haláláig már mint a falu plébánosa. Füles, azaz Nikitsch a vörösök szemében megbízhatatlan hely volt. A községbe már április 6-án megérkezett az úgynevezett gépfegyveres Vörös Őrség, mely azonnali hatállyal kihirdette a statáriumot.


Enzbruder katonai biztos a plébánost a csendőrlaktanyába idézte s kijelentette előtte, hogy fejbe löveti a legkisebb megmozdulás esetén. Szemelliker önérzetesen tiltakozott a fenyegetés ellen, de szerencsétlenségére az egyik malomházi legény elsütötte revolverét az apácazárda előtt. A lövést gépfegyversortűzzel viszonozták, több halálos sebet okozva a falusiaknak. Ez lett a kezdete a plébános kálváriájának: gúnyos kárörömmel olvasták rá, hogy a malomháziak részére ő küldött fegyveres segítséget. Tanút is találtak a koholt vádhoz, egy szerencsétlen fiút, aki édesanyját próbálta menteni.


A kutatások szerint a lelkipásztor jól tudta, hogy áldozatnak szemelték ki s nagylelkűségében ezt üzente a fiú édesanyjának: "Mondjátok meg Szedeniknének, hogy megbocsátok neki!" Száz évvel a kivégzés után az Ausztriában élő hozzátartozók készítették el azt az emléktáblát, amit szerdán Veres András megyés püspök szentelt fel. Szemelliker Antalról háromnyelvű szentmisén is megemlékeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!