Sopron és környéke

2014.05.25. 18:11

Elza néni 107. életévében szavazott - fotók

Hazánk alighanem legszebb korú szavazópolgára, a 107. életévében lévő soproni Brandeisz Elza mozgóurnát kért, hogy élhessen EP-szavazati jogával.

Gosztonyi Miklós

– Mind a mai napig érdekel a politika, az embereknek nem mindegy, hogyan élnek. Bár romlik a látásom és a hallásom, rendszeresen olvasok újságot, megnézem, meghallgatom a híradókat – mesélte a Kisalföldnek Elza néni.

Brandeisz Elza szavaz, a mozgóurnát Márkus Sándor, a szavazatszámlálói bizottság tagja tartja.

Brandeisz Elza szavaz, a mozgóurnát Márkus Sándor, a szavazatszámlálói bizottság tagja tartja.
– Így mondhatni képben vagyok, hogy melyik párt milyen programot képviselne Brüsszelben. Már hetekkel ezelőtt eldöntöttem, melyik párt listájára fogok szavazni. Nagyon fontosnak tartom, hogy az emberek véleményt nyilvánítsanak, kiket küldjön az ország az Európai Parlamentbe. Remélem, jó helyre kerül az én voksom.

Az idős asszony a város híres személyisége, hiszen világháborús zsidó embermentéséért a „A világ igaza" címmel tüntették ki, ezt Izraelben egy fa törzsén szereplő emléktábla is tanúsítja.

Voks után édes a pihenés. Fotó: Gosztonyi Miklós

Voks után édes a pihenés. Fotó: Gosztonyi Miklós
Brandeisz Elza 1962 óta él Sopronban. Nyugdíjasként idegenvezetőként hosszú éveken át dolgozott a Storno-házban.

Brandeisz Elza fiatal korában mozgásművészként tevékenykedett. A napokban Budapestről érkeztek magas rangú vendégei, akik megajándékozták a „Mouvement rythme danse" című, francia nyelvű könyvvel. A kötetet túlnyomórészt Brandeisz Elza emlékei és dokumentumai alapján állították össze, s a XX. század első évtizedeinek magyar modern mozgáskultúráját foglalja össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!