Sopron és környéke

2016.08.08. 15:47

Eltűnt, majd megtalált soproni lányok - Azonnal beindul a gépezet

Néhány nap alatt három lány is eltűnt Sopron különböző gyermekvédelmi intézeteiből. Mi az eljárás ilyenkor? - Ennek a kérdéseknek jártunk utána.

kisalfold.hu

Mit arról lapunkban korábban beszámoltunk, az elmúlt időszakban a soproni gyermekvédelmi intézetekből rövid idő alatt három fiatal lány is engedély nélkül távozott. Őket idő közben megtalálták, vagy önként jelentkeztek a gyámjuknál. Mit tehet a gyermekfelügyelő, a szociális ellátórendszer az ilyen esetek megelőzése érdekében? S mi az eljárás akkor, amikor kiderül, valaki nem érkezett vissza időben az otthonba? Ezen kérdéseknek jártunk utána.


Ebben segítségünkre a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság volt segítségünkre. Előljáróban leszögezték, a gyermekvédelmi szakellátásban nevelőszülőnél, vagy gyermekotthonban nevelkedők esetében is fontosnak tartják az engedély nélküli eltávozás pedagógiai, nevelési eszközökkel  való megelőzését.


– Sajnos nagyobb az áldozattá válás lehetősége, ha a fiatal nem a gyámjának, gondozójának engedélyével vesz részt a hozzátartozójával való kapcsolattartáson, szabadidős programokon. Ezért a felvilágosításnak, tájékoztatásnak  is fontos szerepe van – közölték.


Törvény szabályozza azt, hogy mi a teendő az engedély nélküli eltávozás esetén. Első lépés a gyermekvédelmi gyám értesítése, majd meg kell kezdeni a tartózkodási helyének felkutatását.


Ha a gyermek 14 éven aluli, vagy betegsége, fogyatékossága miatt magáról gondoskodni nem tud, haladéktalanul, egyéb esetben 24 órán belül az ellátást nyújtó megkeresi az illetékes rendőri szervet az engedély nélkül eltávozott gyermek felkutatása érdekében.


Egyúttal közli a személyes adatait, személyleírását, az azonosítására alkalmas jellegzetességei - így különösen sebhely, műtéti heg, tetoválás, anyajegy, beszédhiba, terhesség-, az eltávozásakor viselt ruházatát, az eltávozás körülményeit, és a vélt feltalálási helyeket, valamint átadja az azonosításra alkalmas fényképet.


Amennyiben gyermeket megtalálták, vagy önként visszatért, akkor erről az illetékes rendőri szervet, illetve a szülőt, a gyámot haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül értesíteni szükséges. A rendőrség által megtalált gyermekről az ellátást nyújtó értesíti a gyermekvédelmi gyámot.


A gyermekvédelmi gyám a gyermekkel folytatott beszélgetéssel, esetleg pszichológus bevonásával megkísérli feltárni az engedély nélküli távozás okát. Indokolt esetben kezdeményezheti a gyermek áthelyezését, a szülővel, más hozzátartozóval való kapcsolattartás megváltoztatását, vagy akár a nevelésbe vétel megszüntetését, ha fennállnak a feltételei.


A gyermek a gondozási helyének  a gyermekvédelmi gyámnak és a -hatóságnak is felelőssége, hogy a nevelésbe vétel időtartama alatt a gyermek a számára megfelelő gondozási helyen tartózkodjon, az engedély nélküli eltávozás okát feltárják és fellépjenek ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!