Sopron és környéke

2018.01.06. 12:22

Elment a világ igaza - Elza néni 111. évében hunyt el Sopronban

Életének 111. évében szombaton reggel örökre elaludt Brandeisz Elza, a Világ Igaza címmel kitüntetett egykori mozgásművész, Sorosék megmentője, Sopron legidősebb, köztiszteletben és sokak szeretetében élt polgára.

kisalfold.hu

Korábban írtuk róla


"Brandeisz Elza 1907. szeptember 18-án született Budapesten. Olyan polgári család tagjaként nőtt fel, ahol értéke volt a könyvnek, a fejlődni tudásnak, a tájékozottságnak és a hitnek. Fiatal lányként előadásokra járt, sok minden érdekelte – ez ma is így van –, ám végül a mozgás mellett kötelezte el magát.


A híres Kállay Lilinél tanult, s kis szobájában ma is őrzi még a plakátokat, amik a harmincas években hirdették: Brandeisz Elza mozgásművész. Államilag engedélyezett okleveles tanárnőként tanfolyamokon tanította meg a hozzá járókat a mozgás szeretetére, az egészséges életformára, a test és a lélek harmóniájára. Neve fennmarad a művészi tornában is; ma is tanítják egyedülálló, nehéz, speciális fordulatát, a Brandeisz-ugrást.

 

Elza néni életszeretete közismert volt. Fotó: Kisalföld-archívum

Elza néni életszeretete közismert volt. Fotó: Kisalföld-archívum


Megmentette Soros György édesanyját


De Elza néni neve fennmarad még más helyeken is – azon túl, hogy sokan a szívükben őrizzük mosolyát. A második világégés alatt a Brandeisz család a balatonalmádi telkére húzódott, egy győri ismerős közvetítésével itt ismerkedett meg Elza néni Sorosné Júliával, akinek családját zsidó származásuk miatt üldözték. A két fiatal nő barátságot kötött, s Elza néni önkéntes száműzetést vállalt barátnője kedvéért. Júliát gyakran meglátogatta Almádiban ugyancsak bujkáló fia is, Soros György. Igen, az a Soros György. A pénzmágnás sohasem felejtette megmentőjüket, vasárnap minden bizonnyal feltárcsázza a soproni számot és felköszönti Elzáját.


"A világ igaza"


Brandeisz Elza bátorságát, keresztény emberhez méltó tettét Izrael is elismerte. A holokauszt idején tanúsított bátor helytállásáért "A haza barátja" és "A világ igaza" kitüntetést is megkapta, Jeruzsálemben pedig már terebélyes fává nőtt a bátorságát jelképező csemete. Elza néni a háború után Vörösberényben tanított, majd egy régi kedves ismerős, Storno Gáborné hívására telepedett le Sopronban, de gyakran visszatért a Balaton-partra. Ha valaki ma meglátogatja a vörösberényi iskolát, egy emléktáblát talál a modern épületen, rajta Brandeisz Elza nevével. Ennek is története van: az iskolások évekig szükségépületekben tanultak, később pedig úgy látszott, Vörösberény iskola nélkül marad. Erről értesülvén Elza néni nagy elhatározásra jutott: pénzt kért Soros Györgytől. Életében először és utoljára – egy iskolára. Az alapkövet együtt, kéz a kézben helyezték a földbe: a multimilliomos pénzember és a bátor tanítónő."


Szombaton jöttek érte az angyalok


Elza néni az elmúlt két évben már nem fogadott vendégeket, az idő szorítása őt sem kímélte. Gondozói egymást váltották az ágyánál és szeretettel gondozták, óvták. Mosolya még fel-felcsillant, de szeptemberi, 110. születésnapja óta fokozatosan bezárult, búcsúzott a földi világtól. Szombaton reggel otthonába jöttek érte az angyalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!