Sopron és környéke

2019.02.19. 08:00

Élménnyé teszik a kiállításokat Fertődön

Gyerek- és felnőttcsoportokat is várnak a múzeumpedagógusok, akik küldetésüknek tartják a résztvevők interaktív élményszerzését.

Gosztonyi Miklós

– A múzeumpedagógia múzeumi keretek között zajló, iskolán kívüli oktató-nevelő tevékenység, műtárgyakkal való tanulás. Kiállításokon és minden olyan műemléki helyszínen lehetséges, például a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol a környezet megidéz egy korabeli életmódot – nyilatkozta a Kisalföldnek Joó Emese múzeumpedagógus, a Néprajzi Múzeum etnográfusa, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ koordinátora a Fertődön rendezett szakmai fórumon.


– Hazánkban közel nyolcszáz múzeum s mintegy ezerötszáz múzeumpedagógus várja a közönséget. A szervezett gyerek- vagy felnőttcsoportokkal foglalkozó múzeumpedagógia küldetésének tekinti a korosztályoknak megfelelő interaktív feladatok, szerepjátékok, demonstrációs eszközök kigondolását, kidolgozását, irányított alkalmazását. 

 

Joó Emese: Maradjon a résztvevőknek emlékezetes élmény  a múzeumban vagy műemléki környezetben eltöltött óra. Fotó: G. M.

Joó Emese: Maradjon a résztvevőknek emlékezetes élmény a múzeumban vagy műemléki környezetben eltöltött óra. Fotó: G. M.


– Az úgynevezett frontális tárlatvezetés, a sétáló előadás már nem a mi műfajunk. A mai múzeumpedagógia engedi a párbeszédet, a kritikai észrevételt, a felvetődő kérdéseket – a gondolkodás szabadságát és a felfedezés örömét adjuk a résztvevőknek. Mindez azt célozza, hogy a résztvevőknek emlékezetes élmény maradjon a múzeumban vagy műemléki környezetben eltöltött óra – hangsúlyozta Joó Emese, aki hozzátette: az iskolás csoportok mellett a felnőttek közösségére is felkészült a múzeumpedagógia, még ha ez egyelőre nincs is kellőképpen a köztudatban. Feladatuknak érzik, hogy intézményeket, civil szervezeteket egyaránt bevonjanak a szabadidő e kulturált eltöltésébe. 


Ugyanakkor vannak rá példák, hogy munkahelyi csapatépítő tréningek részeként már igénybe veszik a speciális környezetet, tudást, közösségi élményszerzést.

Címkék#Fertőd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!