Sopron és környéke

2018.07.01. 17:11

Elhurcolt és meggyilkolt zsidókra emlékeztek Sopronban

A soproni zsidóság tragikus történelmi eseményére emlékeztek a zsidó temetőben vasárnap: 1944. június 29-én csendőrkülönítmények egy gyárépületbe terelték a gettóból a soproni zsidóságot, majd pár nap múlva a pályaudvarról Auschwitzba szállították őket.

kisalfold.hu

- A 74 évvel ezelőtt deportált és meggyilkolt közel kétezer férfinek, nőnek és gyereknek nem volt más bűnük, csak a származásuk. Magyarok voltak, ha ereikben zsidó vér is folyt. Sopron életének a zsidóság is értékes részét képezte évszázadok óta. A város hűséggel emlékezik az ártatlan áldozatokra – mondta beszédében Fodor Tamás polgármester, aki szólt az akkori embermentők önzetlen és állhatatos tevékenységéről is. 


Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke személyes hangvételű beszédben idézte fel az új generációk felelősségét. – A mai gyerekek előtt is érthetetlen, ami akkoriban történt a zsidósággal. A miértre nem tudunk válaszolni. Békés jövőt akarunk építeni áldozataink emlékére – emelte ki. 

 

Elhurcolt és meggyilkolt zsidókra emlékeztek Sopronban. Magasi Dávid felvételei.



– Mi adhat új perspektívát a zsidóságnak? – vetette fel a gyászszertartáson Darvas István főrabbi, miután részletezte népük legnagyobb történelmi fájdalmait. – Egy utat kell bejárnunk: térjünk vissza hitünkhöz, vallási hagyományainkhoz, hogy megtalálhassuk örömünket zsidóságunkban. Hogy aztán erős lélekkel a következő nemzedékek is papír nélkül legyenek képesek elmondani halottaink emlékére az Istent magasztaló Kádis-imánkat. 


A megemlékezésen Zucker Immánuel főkántor fohászkodott énekszóval a Mindenhatóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!