Sopron és környéke

2018.07.04. 09:00

Együtt élnek a fecskékkel Sopronban

Három év alatt tizenöt fecskepár rakott fészket Sopronban egy Rozsondai utcai épületen. A ház bérlői békésen élnek együtt a madarakkal, amelyek gondoskodnak arról, ne legyen a környékükön légy vagy szúnyog.

Gosztonyi Miklós


Vannak jó és követendő példák arra, hogy miként lehet együtt élni békésen a fészekrakó madarakkal. Ilyen dr. Tschürtz Nándor érgondnok története is.


– A Lőverekben nőttem fel, kertünkben a madarak vígan énekeltek, azóta is kedvelem őket. Így amikor a bérelt rendelőházunk egyik ablakánál három éve letelepedett az első fecskepár, a világ legtermészetesebb dolgának tekintettük ezt. Örültünk nekik, s érdeklődve figyeltük az életüket, amint etetik kicsinyeiket vagy épp javítják a fészküket – mesélte dr. Tschürtz Nándor.

Dr. Tschürtz Nándor: A bizalom jele, ha közvetlen környezetünkben fészket raknak a madarak.

Dr. Tschürtz Nándor: A bizalom jele, ha közvetlen környezetünkben fészket raknak a madarak.

 – Azóta már tizenöt fecskepár épített nálunk fészket. Észrevettük, hogy nemcsak mi követjük nyomon az életüket, hanem ők is be-bekukucskálnak hozzánk az ablakon át. Nagyon jó érzés, hogy láthatóan egyre otthonosabban mozognak az épület körül. Idén meglepődve láttuk, hogy már kétkijáratú fészket is építettek. Talány, hogy miért, de mind a keleti, a déli és az északi ablakoknál fészket raktak, viszont a nyugati oldalra egyet sem. Az épület tulajdonosát pedig szerencsére nem volt nehéz meggyőzni, hogy a fészkek a helyükön maradhassanak. Lelkileg üdítőleg hat ránk a madarak látványa. A fecskéknek köszönhetően egyre kevesebb léggyel vagy szúnyoggal találkozunk. Érdekességként megemlítem, hogy tavaly, amikor az új fecskepárok hozzáfogtak a fészekrakáshoz, hirtelen nagy szárazság jött. Nem volt sár, félbemaradtak a fészkek. Kolléganőm, Judit kivitt egy vödör vizet, s „műsarat", dagonyát készített nekik, azt azonban nem fogadták el.

Jól láthatók a fecskék és a fészkeik. Fotók: Magasi

Egyetlen árnyoldala van csupán a fecske és az ember békés együttélésének: ősszel, amikor a madarak vándorútra indulnak, többnapos nagytakarítással kell rendbe hozni a párkányokat. – Cserébe viszont nagy örömöt szereznek. Örüljünk, ha a környezetünkben otthonra találnak, mert ez a bizalom jele. Ne bántsuk őket, ők is érző élőlények – mondta befejezésül dr. Tschürtz Nándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!