Sopron és környéke

2019.08.02. 10:32

Egykori ruhagyár Sopronban: fa nőtt ki a homlokzatból - fotó

A természet erejét példázza, hogy méretes fa nőtt ki a ruhagyár Rákóczi utcai épületének harmadik szintjén. Mindez azt is mutatja, hogy nem egyszerű feladat az üresen álló tömbből négycsillagos szállodát varázsolni.

Gosztonyi Miklós

Az egykori soproni ruhagyár épülete szemmel láthatólag megsínyli a termelés 2005-ös leállítását. Az üresen álló tömb állaga egyre csak romlik; ráadásul a természet is birtokba akarja venni a háromszintes épületet, nem csak az a tulajdonosi csoport, amely négycsillagos szállodát képzelt el benne. A Hátulsó utcai fronton és a Rákóczi utcára néző homlokzaton is életerős fa nőtt ki a falakból. Hozzáértők szerint a gyökerek megteszik a magukét: repesztenek falat, téglát. Mindez nem túl jó előjel a tulajdonosok számára, akik Hotel Scarbantia névre keresztelték a leendő vendéglátóegységet.


Legutóbb idén februárban írtunk a ruhagyári épület helyzetéről annak apropóján, hogy vészesen közeleg az 1921-es soproni népszavazás századik évfordulója. Ugyanis a voksolás eredményét – hogy Sopron magyar maradt – ebben az épületben hirdették ki, amely akkor a honvédtiszti leánynevelő intézetnek adott otthont. Vajon megszépül-e a centenáriumra?

Az egykori soproni ruhagyár épülete szemmel láthatólag megsínyli a termelés 2005-ös leállítását

A Kisalföld a kezdetektől nyomon követte a Rákóczi utcai tömb rendszerváltás utáni sorsát. A termelés leállítását követően egy kecskeméti székhelyű befektetőcsoport hatszázmillió forintért hozzájutott az ingatlanhoz. 2006 februárjában arról adtunk hírt, hogy szálloda épülhet a helyén. Több mint egy évtizede azt ígérték, hogy három éven belül megvalósul a nyolc-tíz milliárdos beruházás. A jogerős építési engedélyre 2010-ig kellett várni. A világgazdasági válság gátat szabott a projektnek: a bank kihátrált, emiatt még a szükséges bontást sem kezdhették el. Márpedig ahhoz, hogy a jogerős építési engedély birtokában a kiviteli tervek elkészülhessenek, hozzá kellene fogniuk a bontáshoz, ugyanis csak az úgynevezett „nulla állapot" során láthatják, mi van az alapokkal.


Azóta a külső falakon fák, cserjék nőnek, a beruházásnak a kezdetét sem látni, nemhogy a végét. Információink szerint a befektetőcsoport nem adja fel a tervét, hogy szállodává alakítsa a ruhagyárat. „Nyári patthelyzet van" – fogalmazott a projektgazda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!