Sopron és környéke

2019.09.03. 18:15

Egyeztetés a Fertő- part fejlesztéséről

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központjában, a sarródi Kócsagvárban tartotta meg kihelyezett ülését a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága.

kisalfold.hu

A Fertő tavi vízitelep komplex fejlesztési terveinek bemutatása után a háromoldalú megbeszélésen a fejlesztés természetvédelmi vonatkozásairól egyeztettek a résztvevők, valamint a meghívott szakértők.

 

A megbeszélésen a Fertő-parti beruházásnak a Fertő ramsari területeinek természeti értékeire gyakorolt hatását is megvitatták. Kulcsárné Roth Matthaea, a nemzeti park igazgatója hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nem érint különösen védett természeti értékeket, hiszen a beruházás kizárólag egy eredetileg is idegenforgalmi célra, mesterségesen létrehozott területen valósul meg. A természetvédelmi értékek tehát nem sérülnek a beruházás hatására. A térség környezeti értékeit bemutató ökocentrum kialakításával pedig a védett, természetvédelmi értékeket tekintve legértékesebb belső területeket még inkább megóvhatják a látogatóktól. Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, a tervezés kezdeti szakasza óta kapcsolatban vannak az illetékes környezetvédelmi hatóságokkal és szervezetekkel. A beruházás során a kivitelezési munkálatokat természetvédelmi monitoring kíséri majd az élővilág védelme érdekében.

 

A találkozón a felek megállapították, hogy az utóbbi időben a sajtóban megjelenő – és a fejlesztést környezetvédelmi szempontból aggályosnak tekintő megnyilvánulásokat teljes mértékben megalapozatlannak tartják.

 

A Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága nevében dr. Dévai György elnök visszautasított minden olyan szakmailag megalapozatlan állítást, ami nem egyeztethető össze a ramsari egyezmény szellemiségével, beleértve a bölcs hasznosítás megvalósítási lehetőségeit is. A magyar bizottság a tervek pontos ismeretében és a helyszíni bejárás tapasztalatai alapján hangsúlyozza, hogy a fejlesztés természetvédelmi, környezetvédelmi szempontból, különös tekintettel a Fertő ramsari terület természeti értékeire nem jelent kockázatot. A bizottság elnöke kiemelte, külön öröm számukra, hogy a fejlesztés során megépülő ökocentrum és a hozzá kapcsolódó park a térség rejtett élővilágát és az itt élő és átvonuló madárvilágot is bemutatja majd a látogatóknak. A természettudatos életmód kialakítása úgy érhető el legkönnyebben, ha a természeti értékek testközelbe kerülnek.

A ramsari egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen a vízimadarak élőhelyeinek védelméről szóló nemzetközi megállapodás, aminek ma már csaknem 170 ország tagja.

Címkék#Fertő tó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!