Sopron és környéke

2019.04.05. 09:00

Demonstráltak a házaikért Harkán

Egyetlen utca szolgálja ki az Alpesi lakópark több száz ingatlanát, szinte egymást érik a kocsik, teherautók az egykor nyugodt falusi utcában. Az itt élők türelme elfogyott: tegnap félpályás lezárással demonstráltak.

Nagy Márta

– Az idő megy, nem történik semmi, a mi házaink már összevissza repedeznek – mondta tegnap délután a harkai demonstrálók egyike, Pelle Tamásné. Az Alpesi utca félpályás lezárásának hosszú előz- ménye van. A nem is olyan régen még csendes, határ menti falu a rendszerváltás után hatalmas fejlődésnek indult, először főleg a helyiek és néhány közelből érkező betelepülő épített szép, takaros új házakat, majd az elmúlt tíz évben lakóparkok vonzották ide az ausztriai munkahelyek közelségével az ország minden tájáról a beköltözőket. A legnagyobb új lakópark azonban kizárólag az Alpesi utcán át közelíthető meg.


– Az Alpesi utca és a Sport utca százkét családja már 2015-ben is kérte aláírásaival az önkormányzatot arra, hogy oldja meg ezt a problémát. Mert lenne megoldás: két áteresz megépítésével az Erdő utcát is meg lehetne nyitni a közforgalom előtt, s akkor máris megoszlana ez az iszonyú forgalom – magyarázza a helyzetet Dobos Tiborné. Négy év telt el és nem történt semmi, a két utca lakói ezért nyomatékot szeretnének adni kérésüknek.

 

A lakóparkban élők érdekét és biztonságát is szolgálja, ha nem egyetlen utcán át lehet megközelíteni a házakat - mondják az Alpesi utcában. Fotó: M. D.

A lakóparkban élők érdekét és biztonságát is szolgálja, ha nem egyetlen utcán át lehet megközelíteni a házakat – mondják az Alpesi utcában. Fotó: M. D.


Demonstrálnak. Ugyan csak két órára és csak fél pályán, de tegnap délután lezárták az Alpesi utcát. Susztrik Zoltánné Spaller Erika képviselő is egyetért a lakókkal, a szervezésből is kivette a részét. 


– A petíciót benyújtottuk újra. Nem tűrhetjük tovább a forgalommal járó bűzt és zajt. A házaink már repedeznek. Ezek az utak nem ekkora és nem ennyi járműre épültek. Meg kell oldani az Alpesi park megközelítését más útvonalon is – sorolják követeléseiket a „tüntetők", akik négy perc alatt hetvenhat autót számoltak az utcában. 


– Az Alpesi lakópark útjainak építési engedélyezési eljárása folyamatban van. Ennek részét képezi az Erdő utca teljes hosszban történő megnyitása és két áteresz megépítése – tudatta a Kisalfölddel Szabó Károly polgármester. A munkálatok forrását a lakópark beruházójának tulajdonában lévő jelzáloggal megterhelt építési telkek eladásából biztosítják. A harkai képviselő-testület az elkészült tervek alapján megkezdheti az árajánlatok bekérését. 


 – A legfontosabb – mondta a polgármester –, hogy ebben a témában a különböző lakossági és egyéni érdekek ne szüljenek egymás közötti ellenségeskedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!