Sopron és környéke

2019.07.19. 14:19

Családbarát övezetté válik a Fertő-part

Hazánk jelenlegi legnagyobb, több tízmilliárd forintos turisztikai beruházása a soproni és a környékbeli emberek régi vágyát teljesíti.

Gosztonyi Miklós

– Hazánk jelenlegi legnagyobb, több tízmilliárd forintos turisztikai beruházása a soproni és a környékbeli emberek régi vágyát teljesíti. A kormány segítségével a most gyakorlatilag „senki földjének" tekintett és szinte úgy is használt Fertő-partból családbarát létesítményekben gazdag, korszerű és a különböző generációk rekreációs igényeit kielégítő üdülőterület születik. Valamennyi társadalmi réteg igényeire és lehetőségeire gondolva hozunk létre kempinget, motelt, bérelhető parti házat, de négycsillagos szállodát is, hogy mindenki bátran választhassa úti céljául a Fertő tavat, s a környező vidék egyedi látnivalóinak megtekintésére is szánhasson időt – közölte Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.


A Fertő-part több tízmilliárdos beruházásának előkészületeként zajlanak a hatvanhektárnyi terület rehabilitációs munkálatai. A fejlesztő zrt. vezérigazgatója szerint 2021-ben a projekt egyes részeit a nagyközönség már birtokba veheti. 

 

Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Magasi Dávid

Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Magasi Dávid


– A legfontosabb, hogy tisztán lássuk: hazánk jelenlegi legnagyobb, több tízmilliárd forintos turisztikai beruházása a soproni és a környékbeli emberek régi vágyát teljesíti. A kormány segítségével a most gyakorlatilag „senki földjének" tekintett és szinte úgy is használt Fertő-partból családbarát létesítményekben gazdag, korszerű és a különböző generációk rekreációs igényeit kielégítő üdülőterület születik. Egy olyan üdülőövezet, amire a helyiek büszkék lehetnek az ország más vidékeiről vagy a külföldről érkezők előtt is – nyilatkozta a Kisalföldnek Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – Azt is hangsúlyoznunk kell, hogy a fejlesztés előtt álló területet mindig is erre a funkcióra szánták, amikor egykoron iszapkotrásból és bányameddőből származó anyaggal szárazulatot alakítottak ki. Ne feledjük, a Fertő tó magyar oldala a déli partszakasz, az áramlatok ide sodorják az iszapot. A fejlesztés alatt és a későbbiekben is megoldjuk a folyamatos kotrást, s iszapdepókkal a felgyülemlett iszap tárolását.


– Jelenleg a beruházással érintett terület rehabilitáció­ja zajlik, s annak érdekében, hogy ne sérüljenek a természeti értékek, a nádvágási munkák mellett a megtartható fákat egyedi védelemmel látjuk el. Terveink szerint sokkal több őshonos fát telepítünk majd, mint amennyi valaha is volt a hatvan hektáron – részletezte a vezérigazgató, aki hozzátette: a stranddal, játszóterekkel, sportpályákkal, az újonnan építendő vízi teleppel, a jelenlegi nemzetközi kikötő átfogó korszerűsítésével, az ökocentrummal és a látogatóközponttal a magyar családok felüdülését szolgálják. – Valamennyi társadalmi réteg igényeire és lehetőségeire gondolva hozunk létre kempinget, motelt, bérelhető parti házat, de négycsillagos szállodát is, hogy mindenki bátran választhassa úti céljául a Fertő tavat, s a környező vidék egyedi látnivalóinak megtekintésére is szánhasson időt.

 

A beruházás egyik látványterve.

A beruházás egyik látványterve.


– Az üdülőövezet nagyszabású beruházása ugyanakkor elidegeníthetetlen állami tulajdonú területet érint, amely nem adható magánkézbe. A Fertő-parton kizárólag bérlemények vannak és lesznek – folytatta Kárpáti Béla. – Sok vitát és eltérő véleményeket gerjesztett a pár éve leégett cölöpházak jövője. Ezek korábban soproni cégek dolgozóinak pihenését szolgálták. Most viszont, a privatizáció révén egy szűk körhöz tartoznak, elzárva a területet a nagyközönség elől, illetve több közülük osztrák érdekeltségű. Fennmaradásuk vagy elbontatásuk még nem eldöntött kérdés, de kétségkívül fogy körülöttük a levegő. Hatályban van ugyanis egy olyan törvény, amely szerint nem állhatnak magyar állami vízterületen ilyen és hasonló létesítmények. Másrészt a cölöpházak nem felelnek meg a jelenleg érvényben lévő katasztrófavédelmi és környezetvédelmi szabályoknak sem – zárta a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!