Sopron és környéke

2015.09.07. 17:21

Buszpályaudvar épülhet a soproni vasútállomás mellett - látványterv

Új kétirányú út, P+R parkoló, aluljáró és mélygarázs is épülne majd.

Gosztonyi Miklós


A GYSEV-vasútállomás mellett létesítenének helyközi autóbusz-pályaudvart, ezáltal is tehermentesítve a belvárost, és lehetőséget biztosítva a menetrendek hatékonyabb egyeztetésére. A tervező cég vezetője szerint az átadás legkorábban 2018 második félévében várható.

A soproni vasútállomás előtti tér és környéke – az elsődleges kalkulációk szerint több mint ötmilliárd forintból – teljesen átalakulna a jövőben: összekapcsolnák a vasúti és a helyközi autóbusz-közlekedést. Az új vidéki buszpályaudvar – amely a vasútállomás közelében lévő Spar áruház melletti területen épülne – kiváltaná a Lackner utcai funkcióját. Ez utóbbi sorsáról, hasznosításáról később döntenek.

A soproni vasútállomás előtti tér és környéke teljesen átalakulna, összekapcsolnák a vasúti és a helyközi buszközlekedést.

A soproni vasútállomás előtti tér és környéke teljesen átalakulna, összekapcsolnák a vasúti és a helyközi buszközlekedést.

Változást jelentene az is, hogy az új pályaudvar elkészülte után a vidéki autóbuszok nem a Csengery utcán, hanem a vasúti pálya közelében, a Harkai úti aluljáró előtt építendő új, kétirányú úton közlekednének. A tervezett új buszvégállomás miatt az Arany János utcában lévő vasúti orvosi rendelőt lebontanák, az intézmény a régi helyétől nem messze, egy új tömbben kapna helyet. A kerékpártároló áthelyezésére is gondoltak: őrzött és védett tárolók kialakítása lehetséges a Spar mögötti területen és az állomáson a muzeális mozdony térségében is. A vasútállomás előtti tér teljesen más képet mutatna a maihoz képest.

Megszüntetnék a parkolókat, a tér alatt egyszintes mélygarázst alakítanának ki 240 autóbeállóval. A bejárat az Állomás utca felől, a kijárat a Mátyás király utca végénél lenne. A tér nyugati részén építenék ki a helyi buszjáratok fedett megállóját, beállóit; e buszok továbbra is az eddig megszokott módon, az Erzsébet utcáról érkezve a Mátyás király utcán át közlekednének. Az állomás bejárata előtti taxisdroszt azonban átkerülne az Állomás utcai kormányablakhoz közeli területre.

Látványterv: Így nézne ki a leendő integrált vasúti és autóbusz-közlekedést biztosító Intermodális Csomópont.

Látványterv: Így nézne ki a leendő integrált vasúti és autóbusz-közlekedést biztosító Intermodális Csomópont.

Újdonság lesz az is, hogy a vasútállomással szembeni, a síneken túli, Lövérek felé eső területen P+R parkolót létesítenének 400 autó számára. A vasúti és a vidéki buszpályaudvarhoz az eljutást aluljáró biztosítja majd. Ez kapcsolódni fog a vasútállomás már meglévő föld alatti folyosójához. Minderről Dulicz László okleveles építőmérnök, a terveket készítő budapesti városrendezési cég ügyvezetője tájékoztatta a Soproni Városfejlesztési Tanácsot.

A későbbiek folyamán rendeznek lakossági fórumot is. Így a majdani engedélyezési és kiviteli tervek megalkotásánál figyelembe veszik a vázlattervet érintő, előremutató észrevételeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!