Sopron és környéke

2019.03.14. 16:38

Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű

Már megérkezett Bulgáriába a Schönbrunni Állatkert kilenc hónapos egyiptomi keselyűfiókája, Andi, hogy hamarosan a Rodope hegység felett szárnyalhasson. A fiatal madár egy visszatelepítési projekt résztvevője.

A balkáni országokban az elmúlt harminc évben drasztikusan, 80 százalékkal csökkent az egyiptomi keselyűk száma, és ma mindössze hetven költőpár él a régióban.


A faj egyedszámának növelésére a Green Balkans bolgár természetvédelmi szervezet 2017-ben „Egyptian Vulture – New Life Project" címmel visszatelepítési programot indított a Rodope hegység keleti részén.


Ennek egyik résztvevője Andi, aki a Schönbrunni Állatkertben kelt ki a tojásból.


A kilenc hónapos hím - egy Spanyolországból származó, hasonló korú társával együtt - először egy hatalmas szabadtéri röpdébe kerül, amelynek májusban szélesre tárják az ajtaját.

Fiatal egyiptomi keselyű anyjával (C) Tiergarten Schönbrunn/Christian Kunz

Fiatal egyiptomi keselyű anyjával © Tiergarten Schönbrunn/Christian Kunz

A cél, hogy a két fiatal csatlakozzon a környéken élő felnőtt madarakhoz, és mindent megtanuljanak tőlük, ami a túléléshez szükséges.


Ha minden jól alakul, akkor az állatkertekből származó keselyűk idősebb társaikkal együtt kelnek útra Afrikába, a telelőhelyükre.


Az egyiptomi keselyű az Európában szabadon előforduló négy keselyűfaj közül ugyan a legkisebb, de 1,8 méteres szárnyfesztávolságával még így is nagyon impozáns látványt nyújt.


Ráadásul okosak is: megtanulták, hogyan lehet kövekkel feltörni még a hatalmas strucctojást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!