Sopron és környéke

2019.02.25. 09:26

Brennbergi Vasút sor - Jó minőségű utat szeretnének a lakók

Brennbergbánya nehéz helyzetben van, már ami az útépítéseket illeti. Az alpesi jellegű településen a házak nagy része meredek domboldalakra épült, nincsenek szorosan beépített utcák. Aszfaltozni itt a drágábbnál is drágább lenne - közlekedni mégis kell.

Nagy Márta

Nem a Vasút sor az egyetlen sáros utca Brennbergbányán, itt azonban a meredek rézsű miatt talán még nehezebb az autósok helyzete, mint máshol. Valaha itt ment a bányát kiszolgáló keskeny nyomtávú vasút, ebből már csak a töltés látszik. Ahol valaha a sínek futottak, ott ma autók döcögnek. Egyik oldalon az erdő, a másikon pedig egy meredek oldalfal után a házak. Az itt élőknek két utat is be kell járniuk; a felsőt, majd a közvetlen a kapuk előtt haladó alsót. Csakhogy egyik rosszabb, mint a másik.


– A házak előtt tulajdonképpen nincs is út, ami mégis annak látszik, azt a lakók alakították ki saját költségükön. Már aki, mert mindenkinek nincs erre lehetősége. A fenti viszont fontos ahhoz, hogy egyáltalán meg tudjuk közelíteni az otthonainkat, de évek óta nem kapott még egy feltöltést sem – mutatja a sáros gödröket az egyik itt élő, Kostevc János. Hetek óta nem volt eső, itt mégis csúszkálunk a latyakban.

– Most ha lenne jó néhány kocsi zúzalék, a puha talajba könnyű lenne beledöngölni a kavicsot. Nyáron hiába hozzák, a keményre száradt talajon csak kipörgetnék a kerekek – magyarázza a férfi, aki a háza előtt már több tízezer forintot költött egy járható szakaszra, de félévente újrakezdheti a rendezést.


– Mi is éppolyan soproni polgárok vagyunk, mint bárki, még ha messzebb is lakunk a Fő tértől. Ugyanúgy fizetünk adót is. Csak az utcáink nem akarnak már fejlődni. Nem sztrádát kérünk az önkormányzattól, csak járható utat – hangsúlyozza a többiek nevében is Kostevc János.


A Vasút soron is egyre több a fiatal, kisgyerekes család, számukra minden nap harc az elemekkel, hogy iskolába, óvodába vihessék a kicsiket. Vannak, akik Ausztriába járnak dolgozni, ők például már többször megjárták a határon: sáros autóikat át sem engedték az osztrákok, vissza kellett fordulniuk lemosni a kerekeket. Ám ami a legnagyobb baj, hogy a földrajzi viszonyok és a sajátos brennbergi helyzet miatt itt iszonyú összegekbe kerülne aszfaltos utat építeni. Ezt pedig kevesen tudnák bevállalni.


Tisztában van a nehezített körülményekkel Mágel Ágost, a városfejlesztési bizottság elnöke is, éppen ezért jogosnak tartja a Vasút soriak kérését. – A bizottságban kezdeményezni fogom, hogy mielőbb kapja meg az utca a feltöltést – ígérte befejezésül az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!