Sopron és környéke

2017.09.17. 23:17

Bosznia-Hercegovina nagykövete Kópházán járt - fotók

Kópházán tett látogatást a Bosznia-Hercegovina-i Kiseljak nevű testvértelepülés küldöttsége Mladen Miąurić-Ramljak polgármester vezetésével.

kisalfold.hu

A Kópháza és Kiseljak közötti testvértelepülési kapcsolat rangját külön is jelzi, hogy a testvértelepülési találkozóra eljött Kópházára Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövete, Aleksandar DRAGIČEVIČ és Goran PRANJIĆ tanácsos.


A két település közötti élénk kapcsolat és érdeklődés jeleként a Bosznia-Hercegovina-i kisváros népes delegációjának tagjai között az ottani helyi közélet képviselői között a település életét meghatározó számos terület helyi reprezentánsa is jelent volt.


A látogatás során a delegációt Kópháza nevében Grubits Ferenc polgármester fogadta együtt Firtl Mátyással, a térség országgyűlési képviselőjével, aki a térség képviseletén túl, mint a Magyar Országgyűlés IPU Dél-Kelet Európai-Magyar Baráti Társaságának elnöke, ezen belül a Bosznia-Hercegovinai Tagozat elnöke is vett részt a  hivatalos programokon.


 


A testvértelepülési és egyben nagyköveti programsorozat részeként Aleksandar DRAGIČEVIČ nagykövet a boszniai-hercegovinai vendégekkel közösen tekintette meg a falu jelentősebb emblematikus helyeit, intézményeit, - többek között - a helyi tájházat és tájékozódott a település életéről, az eddigi fejlesztésekről.


A településen tett közös bejárást követően a kópházi polgármesteri hivatalban a helyi önkormányzat, a horvát nemzetiségi önkormányzat, a helyi horvát kulturális egyesület, továbbá a helyi intézményvezetők mutatták be a közélet legfontosabb területeinek működését, különösen a horvátságnak az anyanyelvi oktatás, a kultúra, a hagyományőrzés területén, a közösségi élet több szegmensét érintő legfontosabb eredményeit és terveit.


Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő az európai szintű és dimenziójú együttműködésben – Dél-Kelet Európai és külön Bosznia-Hercegovinai viszonyrendszerben is - a térségbeli biztonság és fejlődés közös érdekeinek érvényesítésének kérdéskörének jelentőségéről is beszélt.


Aleksandar DRAGIČEVIČ nagykövet és Mladen Mišurić-Ramljak, Kiseljak polgármestere egyaránt elismeréssel szólt Kópháza fejlesztéseiről, és a további együttműködés lehetőségeiről, amelynek támogatását fontosnak tartja, úgyis, mint a két ország közötti, a kulturális értékeket erősítő, azok szintjén megvalósuló közvetlen kapcsolatteremtést.

Címkék#Kópháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!