Sopron és környéke

2014.07.29. 12:56

Biztonsági őr védte az újszülötteket a soproni kórházban

Egy levél okozott riadalmat. A szülők kérésére egy éjszakán át biztonsági őr vigyázott a babákra a soproni kórházban.

P. Horváth László


A soproni kórház szülészeti osztályán hagyott egy ismeretlen egy levelet, amelyben az állt, hogy az ott tartózkodó újszülöttek nem lesznek biztonságban, ha a nővérpultban nem lesz állandóan valaki. A szülők azonnal egy vagyonvédelmi cégez fordultak. A biztonsági őr egy órán belül megkezdte a szolgálatot.

- Megdöbbentünk, amikor tudomásunkra jutott a levél tartalma - kezdte az egyik érintett szülő. - A közelmúltbeli, szombathelyi események kapcsán még inkább megijedtünk. Ismeretes, az ottani kórházban egy kisgyermeket vittek el engedély nélkül. Nem éreztük biztonságban az újszülötteket, ezért kértünk segítséget.

A félelmet lassú megnyugvás követte, de nem sokáig, ugyanis a reggeli órákban egy, a pszichiátriáról "elszökött" férfi próbált bemenni az osztályra.

Az apuka elmondta azt is, a kórház úgy határozott, hogy az ominózus éjszakán az újszülötteket a különálló újszülött részlegre zárják be.

- A biztonsági szolgálat reggel hatig tartott - ezt már az érintett vagyonőr cég ügyvezető igazgatója mondja. - Ebben az időpontban a kórház főépületében megjelent egy, a pszichiátrián kezelt beteg. Őt a kórház biztonsági embereivel közösen kísérték vissza a szakszemélyzethez.

Az ügyben megkerestük a Soproni Gyógyközpontot. Németh Rita, ápolási igazgató adott részletes és mindenre kiterjedő tájékoztatást.

Valóban, az intézményünkben kezelt pszichiátriai beteg ment fel a szülészet-nőgyógyászati osztályra és hagyott ott egy levelet, aláírásával ellátva. A beteg nem ön- és közveszélyes, ezért közlekedhet szabadon az intézmény házirendjének betartásával. A levélben csak ez állt: „Tessék a pultban lenni!".

Az újszülöttek biztonságára vonatkozóan semmiféle utalást nem tartalmazott. Amikor a levelet a nővérek megtalálták, az osztályon ápolt egyik anyuka - az elmúlt időszak eseményei hatására - ezt tévesen értelmezte.

Egy levél okozott riadalmat a soproni kórházban. Fotó: kisalfold.hu

Egy levél okozott riadalmat a soproni kórházban. Fotó: kisalfold.hu

Az osztályon a levél híre hamar elterjedt és az édesanyák megnyugtatása érdekében, éjszakára a rooming in szobákból az újszülött részlegre szállították át a csecsemőket, amely helyiség valamennyi biztonsági követelménynek eleget tesz.

A szülők saját megnyugtatásuk érdekében felkértek egy ismerőst, hogy biztonsági őrként legyen jelen az osztályon.

Ezt az ügyeletes dolgozóknak is jelezték. Jelen esetben úgy ítéltük meg, hogy jelenléte az anyukákat megnyugtatja, ezért nem utasítottuk ki az intézményből.

A Soproni Gyógyközpont Újszülött részlege szigorúan szabályozott protokoll alapján működik. Az újszülöttek és az édesanyák védelmét több intézkedés is biztosítja:

Az Újszülött részleg a szülészet – nőgyógyászati osztállyal egy egységben, de a külső látogatóktól elzártan működik. A részlegre belépési jogosultsága csak a csecsemőket ellátó szakszemélyzetnek van. Az illetéktelen bejutást kódos beléptető rendszerrel ellátott biztonsági ajtó akadályozza meg.

Az újszülötteket kizárólag az édesanyák kaphatják meg. A babákat külső látogató csak az erre a célra rendszeresített bemutatóablakon keresztül tekintheti meg.

A rooming in elvnek megfelelően a babák az édesanyjuk mellett lehetnek a nap 24 órájában, a betegszobákban azonban látogatókat nem fogadhatnak az édesanyák.

Azok az anyukák, akiknél a betegszobákban vannak a csecsemők, az „újszülöttlátogatási nyilatkozatban" vállalják a felelősséget, hogy csecsemőjüket a kórház írott szabályai szerint gondozzák és betartják a látogatási szabályokat. Az anyukák komfortigényeinek kielégítése alatt (tisztálkodás, étkezés) az újszülötteket visszaszállítják az osztályra.

"Hangsúlyozzuk, hogy sem a dolgozókat, sem az anyukákat, sem pedig az újszülötteket nem fenyegette veszély" - emelte ki Németh Rita.

Az újszülöttek biztonságát másnap reggelre az anyukák is belátták, a biztonsági őr jelenlétét ők sem látták a továbbiakban indokoltnak. Az intézmény portaszolgálatát megerősítették - zárult az ápolási igazgató válasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!