Sopron és környéke

2015.08.06. 11:44

Bécsi migránsok történeteit keresi a Wien Museum

Bécs legújabb kori történetének, a vendégmunkások érkezésének tárgyi emlékeivel bővíti gyűjteményét a Wien Museum.

kisalfold.hu


Fotókat, történeteket és személyes emléktárgyakat várnak az ötvenes évektől a Bécsbe érkező migránsoktól.

– A projekt legfőbb célja, hogy összegyűjtse a főként Jugoszláviából és Törökországból érkező vendégmunkások jellemző tárgyait és történeteit – mondta el a Kisalföldnek Regina Wonisch.

Egyelőre egy jugoszláv népdalokat tartalmazó magnókazetta és az Ausztriából származó török tea, a Karadeniz szimbolizálja a Wien Museum első hallásra meghökkentő gyűjtését.

A „Migration sammeln/Migrációt gyűjteni" elnevezésű projekt az elmúlt fél évszázadban Bécsben és környékén letelepedett vendégmunkásoktól és gyermekeiktől vár olyan személyes emléktárgyakat, fényképeket, leveleket és iratokat, amelyek arról mesélnek, miként hagyták maguk mögött a hazájukat, milyenek voltak az első éveik az osztrák fővárosban.

A cél, hogy 2017-ig egy olyan gyűjtemény jöjjön létre, amely nemcsak a bécsi migráció történetét dokumentálja, hanem hatását is. A gyűjtemény választ adhat azokra a kérdésekre, mint például hogyan hatottak Bécs társadalmi fejlődésére a betelepülők, illetve milyen viszonyban maradtak a migránsok a hazájukkal.

A múzeum vezetése fontolgatja, hogy kiállítást is szerveznek az összegyűjtött tárgyakból. Regina Wonisch elmondta, ugyan nagyon érdekes a magyar migráció története is, de átmenetileg ez nem hangsúlyos a projektben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!