Sopron és környéke

2019.08.31. 19:54

Bányászokra emlékeznek Görbehalmon - fotók

Szigethi Sándor 2009 szeptember elején nyitotta meg Görbehalmi Bányászmúzeumát, azóta évenként bányásznapot rendez. A jubileumi tizediket szombaton tartották a soproni városvezetés részvételével.

– Több mint négy évtizede lakom Görbehalmon. Családomból senki nem volt bányász, ugyanakkor megkapott az itt élőkben lévő bányászhagyományok iránti tisztelet. A brennbergiek neves helytörténésze, Bechner Nándor lelkesedése inspirált arra, hogy magam is e téma ismerőjévé váljak, s gyűjtsem a helyi bányászattal összefüggő emlékeket. Szén helyett a múltat bányászom – mondta Szigethi Sándor, a bányásznap főszervezője, aki megmutatta múzeumának legújabb darabját, azt a míves keresztet, amelyet az 1945-46-os brennbergbányai szénpor robbanásban meghalt bányászok emlékére emelt. A főszervező ünnepi beszédében kiemelte, bányászmúzeuma révén Görbehalom nevét az országban ezrek ismerték meg a tíz év alatt.

 

Fotók



Fodor Tamás soproni polgármester arra emlékeztetett, hogy a brennbergbányai szénbánya hazánkban a legnagyobb múlttal rendelkezik, még ha itt több évtizede fel is hagytak a műveléssel. Az utókor feladata, hogy mindezeket az értékeket és hagyományokat tovább ápolja. Ebben a brennbergbányaiak és a görbehalmiak élen járnak, dicséretes közösséget alkotnak. Szigethi Sándor nagy lelkesedéssel és áldozatvállalással végzett, tradíciókat őrző és átadó munkáját pedig példaértékűnek mondta. Ezt követően a Görbehalmi Bányász Hagyományőrző Egyesület elnökének, dr. Erdélyi Lajosnak díszoklevelet nyújtott át a jubileumi, tizedik bányásznap alkalmából. 


Dr. Farkas Ciprián tanácsnok a népes vendégsereg előtt a brennbergbányai bányászattal összefüggésben a német nemzetiség kiemelkedő szerepét méltatta, mondván, a németek nélkül nem lenne olyan Sopron, mint amilyennek ismerjük. Dr. Erdélyi Lajos egyesületi elnök erkölcsi kötelességnek nevezte a nehéz munkát végzett bányászokra való emlékezést. Táp Lászlóné önkormányzati képviselő pedig az új bányász zászlóra hozott dísz szalagot, amelyet Fodor Tamás kötött a lobogóra. A görbehalmi bányásznapon fellépett Kulcsár Béla harmonikaművész, a Juventus Koncert-fúvószenekar, s ma, szombaton este utcabált is rendeznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!