Sopron és környéke

2019.03.14. 08:00

Bankokra várnak a falvak

A falvak nem találnak olyan pénzintézetet, amely átvenné a Nyugat Takarék Szövetkezet január végén bezárt fiókjait. Így a községek lakói helyi pénzügyi szolgáltató nélkül maradnak. Sok helyütt az ATM működése is megszűnt. A szövetkezetek ugyanakkor országos modernizációra készülnek.

Gosztonyi Miklós

– Azt tudtam, hogy január 31-ével bezár Ivánban a takarékszövetkezeti fiók, de azt nem, hogy ezzel együtt a pénzfelvételi lehetőségünket is megszüntetik. Hiába battyogtam el idáig, nem tudok pénzhez jutni az ATM-ből – panaszolja botjára támaszkodva a rokkantnyugdíjas Paál Sándor. – Most aztán bajban vagyok. Egyedül élek, a fiaim másutt laknak. Baleset miatt váltam rokkanttá, buszra is csak segítséggel tudok felszállni. Ismerőst kell majd vadásznom, aki elvisz a legközelebbi bankautomatához, Fertőszentmiklósra vagy Lövőre.


– Tárgyaltunk a fiókot bezárt Nyugat Takarékkal, hogy legalább a pénzfelvételi lehetőséget biztosítsák, de nem jártunk sikerrel. Az ATM működtetéséért havi százezer forint hozzájárulást kellene fizetnünk, erre pedig nincs fedezetünk – tájékoztatott Baráth Károly, Iván polgármestere.


 – Sok bankot megkerestünk, vegyék át a bezárt takarékszövetkezeti fiók üzemeltetését. Egyik sem vállalta, még heti kétszeri részleges nyitvatartással sem, így az ATM-et sem. A faluban ugyan van postahivatal, viszont nincs pénzautomatájuk. A postán felvett pénzért pedig fizetni kell. A kör bezárult. (Előzmény: „Települések bankok nélkül", Kisalföld, 2018. december 13.)


Hegykőn is bezárta fiókját a Nyugat Takarék.

 

Baráth Károly iváni polgármester: Senki nem vállalja a pénzügyi szolgáltatást.

Baráth Károly iváni polgármester: Senki nem vállalja a pénzügyi szolgáltatást.


– Sikerült azt elérnünk, hogy a nagy idegenforgalmunkra való tekintettel a bankautomatát továbbra is működtetik. A helyét térítésmentesen biztosítjuk a szövetkezetnek – közölte Szigethi István polgármester. – A takarékszövetkezeti irodahelyiségeket az önkormányzat megveszi, s azon fáradozunk, hogy továbbra is eredeti funkcióját tölthesse be. Egyelőre eredménytelenek az ilyen irányú tárgyalások. 


A Nyugat Takarék Szövetkezet üzleti ügyvezetőjétől, dr. Mattusich Ágnestől megtudtuk, kirendeltségeik egy része régóta jelentős veszteséget halmozott fel, ami miatt a jól működő fiókok fejlesztésére nem jutott forrás. A szövetkezetnek jelenleg több megyében hatvan településen hatvannyolc kirendeltsége van, Győr-Moson-Sopronban harminc.


„Az ideális megoldás az lenne, ha minden faluban bankfiók vagy legalább egy ATM működne, ami jelenleg messze meghaladja a szövetkezet lehetőségeit. Nem lehetünk ott mindenki pár száz méteres körzetében, de 10–15 kilométeres körben igen. Ma már a lakosság digitális úton is intézheti a pénzügyeket. Ugyanakkor az ország takarékszövetkezeteinek fiókhálózata komoly modernizálás elé néz. A korszerűsítés sok pénzbe kerül, és csak ott érdemes beruházni, ahol a befektetés meg is térül majd. Az eddig krónikusan veszteséges fiókokra fordítottköltségek megtakarításával tehát olyan fejlesztéseket tudunk elindítani, amelyek minden ügyfelünk hasznára válnak" – áll a levélben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!