Sopron és környéke

2015.11.15. 08:03

Balesetveszélyesek a lekopott zebrák - Sopronban is van jópár - fotó

Az őszi esős, nyirkos, ködös, korán sötétedő és későn világosodó évszakban igen fontos, hogy a járművezetők közlekedését a jól látható útfelfestések, jelek is segítsék. Ezzel szemben Sopronban számos zebra, forgalomterelő felfestés elkopott.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

Kifejezetten balesetveszélyesek a városon áthaladó közutak felfestései. A Csengery és a Csatkai utca kereszteződésnél például a forgalmi sávok állapota kritikátlan: aki nem jártas az ottani közlekedésben, s a város felől a Lőverek irányába halad autóval, a felfestés teljes elkopása miatt egyenesen – azaz a szemközti sávban, a forgalommal szemben – folytatná útját, amint erre volt is már példa. 


A Győri, a Kőszegi, a Csengery, az Ágfalvi, a Bánfalvi, a Pozsonyi és a Brennbergi út fenntartója a Magyar Közút Zrt. Szóvivőjük közölte: „Társaságunk előtt is ismeretes, hogy a jelzett burkolati jelek állapota nem kielégítő, azonban a tél beállta előtt sajnos már nincs elég idő a munkálatok elvégzésére.


Ugyanakkor intézkedtünk egy közbeszerzési eljárás lebonyolítására, amelynek eredményére jövő év nyarán lehet számítani". Hozzátették: minden évben közbeszerzési eljárás során kötnek szerződést külső vállalkozóval a burkolati jelek felújító festésére.


Idén Győr-Moson-Sopron megyében nettó 55,4 millió forintról szóló szerződést írtak alá, az összegből 36 670 négyzetméternyi burkolatszélét jelző- és terelővonalat festettek fel, és 221,7 négyzetméternyi zebrát újítottak fel október 19. és 31. között. Mindez ködös időben nagyban növeli a forgalom biztonságát. Kilenc éve nem történt ilyen mértékű optika és felezővonal festés a megyében – áll a válaszlevelükben. 


– Az önkormányzati utakon a gyalogátkelőhelyek burkolati jeleinek frissítő festését idén is elvégezték – közölték érdeklődésünkre a városházán. A munkálatokra bruttó 9,5 millió forintot fordítottak. Az év hátralévő részében már nem terveznek burkolatfestést. „A festés tartós kivitelben valósult meg, időjárásnak, forgalomnak ellenálló minőségben" – magyarázták a városházán. 


Nyitókép: A soproni Csengery úton, a vasúti aluljáró előtt is alaposan elkopott a zebra. Fotó: Magasi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!