Sopron és környéke

2019.01.07. 09:33

Az időben érkező segítség a céljuk

Család- és gyermekjóléti ellátás: új szociális támogatói rendszert vezetnek be a soproni járásban.

Gosztonyi Miklós

Az utóbbi évekhez képest kevesebben szorulnak a családok átmeneti otthona szolgáltatásaira Sopronban. A helyzet további javulását két új intézkedés is támogatja. A cél, hogy időben lépjenek a nagyobb problémák meg-

előzése érdekében.


– Januártól két új szociális szolgáltatás bevezetésével segítünk a nehéz helyzetbe került családokon, gyermekeken a Soproni járás harmincnyolc településén. A családok jelentik a társadalom alapját, ezért is fontos, hogy mielőbb orvosolhassuk azokat az elhúzódó konfliktusokat és életvezetési gondokat, amelyek megkeserítik egy-egy család hétköznapjait – részletezte Roth Gyuláné, a Sopron és Környéke Család- és Gyermekjóléti Ellátás Intézete igazgatója. – Felmérjük azoknak a családoknak a szociális hátterét, meglévő erőforrásait, akik szociális krízishelyzet, családon belüli konfliktusok vagy bántalmazás, más nehézség miatt fordulnak az intézetünkhöz.

A Gyermekek Átmeneti Otthona rendszeresen kap felajánlásokat cégektől, magánszemélyektől. Fotó: Magasi

Velük együtt összegezzük, hogy mire lenne szükségük ahhoz, hogy az összetett problémákat kezelni lehessen. A családsegítő kollégák mellett jogász, pszichológusok, családterapeuták, mentálhigiénés szakemberek segítségét is igénybe tudjuk venni, hogy közreműködésükkel megelőzzük a helyzet további romlását, s jó irányba fordíthassuk a folyamatokat.


– A másik új szolgáltatás a gyerekeket nevelő családok és köznevelési intézmények számára indul – folytatta az igazgató. – Az óvodákba, általános és középiskolákba, kollégiumokba heti rendszerességgel látogatnak el diplomás szociális és mentálhigiénés munkatársaink. Számítunk az ottani pedagógusok együttműködésére is, hiszen ők ismerik legjobban a gyerekeket, s veszik észre a felmerülő gondokat, problémákat. Már felvettük mind a nyolcvankilenc intézménnyel a kapcsolatot, s tizennyolc kollégánk folyamatosan kezdi el a szakmai munkát. Itt is elsősorban azt várjuk, hogy még időben segítve elkerülhetőkké váljanak a nagyobb konfliktusok.


Az intézet működteti a családok, illetve a gyerekek átmeneti otthonát, amelyet soproni, kópházi, harkai, ágfalvi vagy fertőrákosi állandó lakcímmel vehetnek igénybe egy évig a bajbajutottak. A húsz, valamint a tizenkét férőhelyes otthon a korábbi években folyamatosan telt házzal üzemelt.


– Tavaly augusztustól azonban megfordult a tendencia, jelenleg is vannak üres szobáink. Ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy térségünkben könnyebb munkát találni. Ugyanakkor minden intézményi segítség ellenére az a legfontosabb, hogy a családban ne a gondok kiéleződésére, hanem a megértésre, a megoldásokra törekedjenek – zárta Roth Gyuláné.

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!