Sopron és környéke

2018.12.11. 17:03

Ausztria legkisebb munkaerőpiaca - Burgenland jelentős forrása a keletre irányuló hazautalásoknak

Burgenland foglalkoztatási helyzete a rendkívül kedvező osztrák munkaerőpiaci folyamatoknak megfelelő - az Ausztriába ingázó magyarok helyzetét vizsgáló Fairwork-tanulmány e tartomány munkaerőpiaci és jövedelmi viszonyaira vonatkozó megállapításait közöljük.

Rimányi Zita

A Fairwork program vizsgálta a Magyarországról Ausztriába munkába járók helyzetét. Kutatása külön foglalkozott Burgenlanddal, hiszen a Nyugat-Dunántúllal határos tartományba sok magyar jár dolgozni. Horváth Csaba, a Fairwork projektmenedzsere a tanulmányból azt emelte ki, hogy a tartományi foglalkoztatási szolgálat adatai szerint Burgenlandban 8042 munkanélkülit tartottak számon 2017 májusában, ami 7,2 százalékos rátát jelent. Képzésben vett részt 2142 aktív korú ember, és a 104 ezer foglalkoztatottból mintegy 5733 volt a tartomány alkalmazottja, 3340 pedig a helyi önkormányzatoké.

A foglalkoztatás élvonalában

Ausztria foglalkoztatási adatai az Európai Unió legjobbjai közé tartoznak, általában csak Svédország, Dánia és Németország van vele versenyben. Ráadásul folyamatos javulást tudtak elérni. Mindez elsősorban a hagyományosan korporatív, együttműködő osztrák gazdaságszervezésnek köszönhető. Ennek elemei: a foglalkoztatók és foglalkoztatottak közötti szoros együttműködés; a foglalkoztatási és a képzési paktumok, amelyeket a nagyon jó színvonalú munkát végző munkaügyi központok koordinálnak.

Burgenland foglalkoztatási helyzete pedig a rendkívül kedvező osztrák foglalkoztatási folyamatoknak megfelelő. Ausztria azon kevés európai ország egyike, amely eleve magas foglalkoztatási rátájú gazdaság volt, és ez a 2008 utáni válság idején sem romlott drámaian. Ausztria mindvégig az európai foglalkoztatás élvonalában maradt.


Férfiak, nők aránya

Mind az aktivitási, mind pedig a foglalkoztatási ráta magas szintről nőtt tovább Ausztriában az elmúlt időszakban. Területi alapon szemlélve Ausztria belső egyenlőtlenségeit az látszik, hogy tartományi szinten azok meglehetősen alacsonyak. Burgenland lefelé tér el a nemzeti átlagtól például foglalkoztatási ráta tekintetében, de nem jelentősen.

A tartományban a férfi-munkanélküliség hosszú évek óta tartósan, mintegy egy százalékponttal magasabb a nőinél. Burgenlandban a munkanélküliségi helyzet a férfiak esetében az osztrák átlagnál némileg jobb, a női viszont némileg kedvezőtlenebb, ám a tartomány jelentősen nem tér el a nemzeti átlagtól, és nem is a legkedvezőtlenebb helyzetű tartomány. Bécs és Karintia helyzete rosszabb.


Stabil népességszám

Burgenland népességénél enyhe természetes csökkenés tapasztalható, amelyet enyhe befelé irányuló migráció ellensúlyoz, amely így eredményez relatíve stabil népességszámot, munkaerőpiac-méretet. Miközben az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan bővült, addig az árszínvonal meglehetős stabilitást mutatott. Az osztrák árak az uniós átlaghoz képest alig magasabbak, és nem is történt e tekintetben radikális elrugaszkodás. 

 

A magas életszínvonal alapja a relatíve magas termelékenység, amely az uniós átlagot körülbelül ötödével haladja meg. Ezzel Ausztria megelőzi többek között Olaszországot és az Egyesült Királyságot, a skandináv államokhoz hasonlítható, de jelentősen alatta marad több nyugat-európai ország termelékenységének (Hollandia, Belgium, Franciaország). Természetesen a tényleges életszínvonalat Ausztriában a piaci jövedelmeken kívül a jelentős szociális transzferek növelik, bár az ország európai uniós csatlakozása óta a jóléti állam színvonala erodálódott. Burgenland munkaerőpiacát például jelentősen meghatározza a keleti bővítés óta az ingázás, érdekes sajátossága a külföldi munkavállalók jelenléte, jelentős aránya.

Fairwork program

Határon átnyúló szakszervezeti együttműködés révén jött létre a Fairwork program (Fair Labour Market Conditions in the Pannonia Region – Méltányos munkaerőpiaci feltételek a határ menti régiókban). Az ingázók érdekében az osztrák és a magyar ügyintézők közti tartós együttműködési rendszerek kialakítását segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!