Sopron és környéke

2019.03.07. 16:36

Átfogó vidékfejlesztés kezdődött

A Magyar Falu Programról tartottak tájékoztatót és egyeztető fórumot a soproni választókerület valamennyi érintett polgármestere számára Fertőszentmiklóson. Átfogó és ütemezett vidékfejlesztési lehetőségekkel élhetnek a települések.

Gosztonyi Miklós

– Útjára indult a kormány Magyar Falu Programja, amelynek legfontosabb célja a vidéki települések népességmegtartó erejének növelése. A soproni választókerület 32 érintett polgármesterének tájékoztatásával, a lehetőségek ismertetésével, operatív egyeztetésekkel a kezdeményezés térségi sikerét szeretnénk megalapozni – közölte sajtótájékoztatóján Barcza Attila országgyűlési képviselő. A rendezvényen részt vett Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és Molnár Ágnes soproni országgyűlési képviselő is. 

Barcza Attila országgyűlési képviselő választókerülete polgármesterei előtt tartott tájékoztatót a Magyar Falu Programról. Fotó: Magasi 

Az ötezres lélekszám alatti települések számára a napokban már megjelentek az első kiírások. Így például a történelmi egyházak bevonásával helyi közösségi terek fejlesztése témájában a használaton kívüli plébániák, parókiák, gyülekezeti házak felújítására 15 millió forint pályázható. A hitéletet szolgáló táborokra, vallásturisztikai rendezvényekre, egyéb közösségépítő programokra ötmillió forint támogatási igény nyújtható be. Ugyancsak az első negyedévben várható az orvoslakásprogram meghirdetése: a központi mintaterv szerint megépülők esetében százszázalékos a támogatás. A meglévő orvosi rendelő külső-belső felújítására 30 millió forint; egy új építésére, illetve integráltan működő alapegészségügyi szolgáltató intézmény (házi- és gyermekorvos, fogorvos, védőnő) épületének korszerűsítésére 80-100 millió forint anyagi forrásra számíthat egy-egy település. A nemzeti és helyi identitástudat erősítése is a célok között szerepel. Meglévő kulturális intézmények közösségi tereinek korszerűsítésére akár 15 millió, programokra, eszközbeszerzésre, működési költségre ötmillió forint nyerhető el. 

 

Az év első felében várható a kiírás a bölcsődék és az óvodák fejlesztésére, illetve építésére, míg a harmadik negyedévben az óvodai udvar korszerűsítésére, valamint az óvodai sport támogatására lehet majd pályázni. A második-harmadik negyedévben a községek belterületi útjaik, járdáik megszépítésére kérhetnek támogatást a Magyar Falu Program keretében. Ugyancsak a második-harmadik negyedévben indítanak programot új falubuszok beszerzésére. Az év második felében a polgármesteri hivatalok külső-belső felújítására, modernizálásra pályázhatnak a falvak. Az önkormányzatok és az egyházak szintén az év második felében nyújthatnak be igényt temetői beruházásaik támogatására, ravatalozók felújítására, építésére. 

 

A negyedik negyedévben várhatóan a jegyzők, pénzügyi munkakörben foglalkoztatott köztisztviselők, óvodapedagógusok, felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők, körzeti megbízottak szolgálati lakás-programja kerül fókuszba, a támogatás maximális összege esetükben 30–30 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!