Sopron és környéke

2019.08.05. 10:54

Átalakulóban a kenyérfogyasztás - Olvasóinkat kérdeztük, mi alapján vásárolnak pékárukat

A Kisalföld Kenyere kampányunkban a legfinomabb kenyereket keressük. Pontosabban azokat, amelyek leginkább megfelelnek olvasóink szája ízének. Sokan esküsznek a hagyományos fehér kenyérre, de egyre nagyobb a reformtermékek tábora is.

Bódvai Ildikó

Körképünkben azt tudakoltuk, milyen szempontok alapján vásárolnak kenyeret, s hogyan fogyasztják a pékárukat olvasóink.


– Egyre többen választják egészségmegőrzési megfontolásból a reformtermékeket, mint például a teljes kiőrlésű vagy a rozsos, rozslángos, búzacsírás kenyereket, a forgalmunk felét azonban most is a fehér kenyér eladása teszi ki – mondta el Meszlényi Vilmos, a soproni Parola-üzletlánc egyik tulajdonosa. A szakember szerint a mérsékeltebb ár nem elhanyagolható szempont, de inkább a szokások és a hagyományos ízek szólnak a fehér kenyér mellett. Megkérdezett olvasóink is ezt hozták fel érvként. Egyesek a régi, gyerekkori emlékekre, a kemencében sült kenyér illatára is emlékeznek még.

Zsom Nikoletta maga süti otthon a minden adaléktól mentes kenyeret.

Zsom Nikoletta maga süti otthon a minden adaléktól mentes kenyeret.

Sokan esküsznek a hagyományosra


– Mi a fehér kenyeret szeretjük, mindig azt vásárolok, figyelve, hogy jó minőségű legyen. A gyerekek is ezt kedvelik, ezt szokták meg, bár ők egyáltalán nem válogatósak. Engem viszont a magvak kifejezetten zavarnak a pékáruban, a barna kenyér pedig számomra túl tömött és savanyú. Többnyire hideg vacsorához fogyasztjuk, szendvicsként. A fiúk megpirítják, én viszont puhán szeretem, ropogós héjjal – avatott be fogyasztói szokásaikba a háromgyermekes anyuka, Gyöngyvér.

 

Fontos az egészség


Az egészségügyi problémák, vagy csak egyszerűen az egészséges életmód igénye mind többeket fordít a rozsos, magvas, teljes kiőrlésű, úgynevezett reformtermékek felé.

 

– Már évek óta ezt a félkilós, teljes kiőrlésű kenyeret veszem. A feleségemnek emésztési problémái voltak, amire ezt a típust ajánlották. Nálunk bevált és megszerettük. Egészségesebb, mint a finomított lisztből készült kenyér, ráadásul ebből kevesebb is elég – mondta Varga Jenő, aki éppen kedvenc soproni üzletében válogatott a pékáruk között.

Varga Jenőék áttértek a teljes kiőrlésű kenyérre. Fotók: B.I.

Varga Jenőék áttértek a teljes kiőrlésű kenyérre. Fotók: B.I.

A kovászos kenyérnek nincs párja


Vannak, akik otthon sütik a család mindennapi kenyerét. Ők különböző blogokból merítenek ötleteket. Közéjük tartozik Zsom Nikoletta is.

 

– Nálunk a házilag készített, adalékmentes kovászos kenyér a kedvenc. A kisfiam, Roli is imádja, számára ez a legfinomabb csemege, nem is kell semmivel ízesítenem – mondta Nikoletta. A fiatal anyuka egy baráti házaspártól hallott először a kovászos kenyér jótékony élettani hatásairól. – Náluk a feleségnek voltak egészségügyi problémái és mivel én is gyakran tapasztaltam puffadást, utánanéztem a dolognak. Az első sütésem borzasztó lett, de azóta sikerült tökéletesíteni a módszert. Ennél a kenyérnél mindennek a lelke a kovász és a jó időzítés. Minimum huszonnégy órán át készül, a kovászban semmi más nincs, csak liszt, víz és só. Ha hagyunk elég időt, az élesztőgombák lebontják a glutént, így az nem kerül a szervezetbe, a kenyér vászonzsákban egy hétig is eláll.

A Verseny

A díjra olvasóink tehetnek javaslatokat. Kérjük, hogy írják meg, melyik pékség milyen termékét javasolják a versenybe. Olvasóink három kategóriában tehetik meg jelöléseiket: 1. Búzakenyér. 2. Rozs- vagy rozsos kenyér. 3. Teljes kiőrlésű kenyér. A jelölésben írják meg, hogy melyik kategóriában jelölnek, azon belül a pékség és a termék nevét. A javaslatokat e-mailben a [email protected] vagy SMS-ben a 30/3030-449-es számon, vagy az alábbi űrlapon várjuk augusztus 9-ig. Olvasóink között szakácskönyvet sorsolunk ki. A javaslatok alapján zsűri fogja eldönteni, hogy kié legyen a megtisztelő cím,a Kisalföld Kenyere 2019.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!