Sopron és környéke

2015.06.03. 13:12

Aszfaltoznak és báloznak is Pusztacsaládon

Pusztacsalád a józan ész politikájának a híve: takarékoskodnak, hogy a fejlesztésekre is több jusson a 280 lakosú faluban.

Gosztonyi Miklós

  
– Gépszerelő-lakatos a szakmám. Több mint két évtizedig két munkahelyen dolgoztam. Az egyik idővel megszűnt, a másik átalakult, ezért el kellett mennem. Így most közmunkásnak álltam – mondja a tősgyökeres pusztacsaládi Milkovics László fűnyírója összeszerelése közben. – Különben jó itt élni, összetartó falu a miénk.

– Szerencsére nem gond a pusztacsaládiaknak az elhelyezkedés, a környékbeli nagyobb üzemek felszívják a munkaerőt. Egyetlen közmunkást alkalmazunk, aki korára való tekintettel már nehezebben tudna elhelyezkedni – veszi át a szót Csapó Gábor polgármester, aki nagyszülei révén kötődik a faluhoz. Közel húsz éve döntött úgy, Sopronból Pusztacsaládra költözik, tavaly pedig megválasztották a falu vezetőjévé.

Milkovics László és Csapó Gábor polgármester a farakás mellett: jövőre is biztosított a gázt kiváltó fatüzelés.
Milkovics László és Csapó Gábor polgármester a farakás mellett: jövőre is biztosított a gázt kiváltó fatüzelés.  


– A közmunkásunkat télen megbíztuk az önkormányzati fasorok gyérítésével. A kivágott fákat tüzelésre használtuk, kiváltva ezzel a gázfűtést – folytatta a polgármester. – Tavaly félmillió forintba került a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő és a könyvtár éves gázfűtése. Januártól már csak a meleg vízért kellett fizetnünk havi mintegy háromezer forintot. A megtakarításból egy új, vegyes tüzelésű kazánt szereztünk be, ezzel fűtjük az intézményeinket.

A testület körültekintően jár el, hogy az egyszázalékos iparűzési adó mellett – amelyet huszonöten fizetnek – további bevételekre is szert tegyenek. Így például a pár hektáros önkormányzati területen ipari parkot szeretnének létrehozni. A környezetvédelmi alapjuk pedig hárommillió forintra bővült, ez talajterhelési adóbefizetésekből származó pénz. Azok fizetik, akik nem kötöttek rá a tíz éve meglévő szennyvízcsatornára.

– Idén a Fő utcánkat tesszük rendbe, nyolcszáz méter hosszan új aszfaltszőnyeget kap. Tervezzük az önkormányzat épületének felújítását, játszótér kialakítását is pályázati forrásokból. Június 27-én pedig a közösség ünnepet tart: falunapot rendezünk templomunk búcsújához kötődően, amelyet bállal zárunk – sorolta Csapó Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!