Sopron és környéke

2019.02.20. 15:24

Általános félnapos munkaszünetet tervez nagypéntekre az osztrák kormány - Egy képviselőjük botrányosan nyilvánult meg

Nyugati szomszédunknál azon megy a vita, hogy nagypéntek csak részben legyen munkanap. A Zöldek egyik képviselője botrányos megjegyzéssel hívta fel magára a figyelmet.

Általános félnapos munkaszünetet tervez nagypéntekre az osztrák kormány, de máris sok bírálatot kapott a munkajogi viták rendezését célzó új rendelkezésére, amely szerint minden munkavállaló csak 14 óráig dolgozhat a húsvéti ünnepek kezdőnapján.

 

Az Európai Bíróság nemrégi döntésének fényében hozott kompromisszumos megoldással a kormány célja az volt, hogy a lehető legkevesebbet változzon az eddigi helyzet - mutatott rá a kormánykoalíciót képviselő Walter Rosenkranz szabadságpárti és Peter Haubner néppárti illetékes.  

Az új szabályozás a tervek szerint már idén életbe lép.

 

A Jézus keresztre feszítéséről megemlékező nagypéntek eddig csak az ország protestáns felekezeteihez tartozóknak volt szabadnap, e vallási kisebbségek történelmi üldözöttségének jogcímén. Ugyanezen az alapon jár máig szabadnap a zsidóknak legnagyobb vallási ünnepükön, a jóm-kipúr napján. Ausztria nagyrészt római katolikus lakosságának csak a húsvéthétfő munkaszüneti nap.

 

Az Európai Bíróság a múlt hónapban úgy rendelkezett, hogy az osztrák rendszer sérti az egyenlő bánásmód elvét. A kérdés azt követően került napirendre, hogy egy vallási felekezethez nem tartozó osztrák munkavállaló bírósághoz fordult azzal a követeléssel: fizessenek neki ünnepi pótlékot, mert dolgozott nagypénteken.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójának mostani döntése szinte senkinek sem nyerte el a tetszését.  

 

Sokan nagypéntek reggel eddig misére mentek - panaszkodott Michael Bünker evangélikus püspök.  

 

Jobb megoldás lett volna, ha egy vallási ünnepeken tetszőlegesen felhasználható szabadnapot biztosítottak volna az elismert vallási kisebbségeknek - vélekedett Bünker, aki szerint ezzel mindenki - köztük a muszlim kisebbség is - jól járt volna.


Az osztrák Katolikus Püspöki Konferencia is sajnálkozott a döntés miatt.


A többi politikai párt is elégedetlennek bizonyult a megoldással. A demokraták például azt akarták elérni, hogy a teljes nagypénteket nyilvánítsák munkaszüneti napnak.


"Hihetetlen, hogy egy kormány mennyire el tud rugaszkodni a valóságtól" - írta közleményében az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) nevű párt. "Az ilyen tipikusan osztrák döntéseknek csak vesztesei lehetnek" - tette hozzá.

A szakszervezetek ugyancsak felháborodottan reagáltak. Rainer Wimmer szociáldemokrata szakszervezeti vezető szerint a kormány kontárkodása valójában "újabb térdre borulás az ipar előtt".

 

Szakértők szerint a döntéssel a munkaadók olcsón megúszták, mert nagypénteken sokuk eddig is korábban hazaengedte a munkavállalókat.


Ausztria jelenleg évi 13 ünnepnappal rendelkezik, ami európai uniós szinten is soknak számít. Az üzleti szféra azzal érvelt, hogy az ország nem engedhet meg magának még egy fizetett szabadnapot.



A témához kapcsolódóan jelent meg egy cikk a 888.hu-n, ami szerint Jézus halálán viccelődött Ausztriában egy zöldpárti képviselő


Ausztriában a napokban robbant a hír, hogy nagypéntek csak félig lenne munkaszüneti nap, délelőtt dolgoznia kellene az embereknek – nagyjából ahhoz hasonlóan, mint december 24-én Magyarországon szokás. Ez természetesen komoly vitát indított el a közéletben, sokan nem akarják, hogy a vallási ünnep akár csak félig is munkanap legyen.


Fontos, hogy a változtatást nem önszántából vezetné be Ausztria jobboldali kormánya, hanem azért, mert az Európai Bíróság a múlt hónapban úgy rendelkezett, hogy az osztrák rendszer sérti az egyenlő bánásmód elvét. A kérdés azt követően került napirendre, hogy egy vallási felekezethez nem tartozó osztrák munkavállaló bírósághoz fordult azzal a követeléssel: fizessenek neki ünnepi pótlékot, mert dolgozott nagypénteken – írja a 888.hu.


A félnapos munkanapot kompromisszumos megoldásnak szánta a kormány, ám komoly kritikák érték emiatt, főleg a baloldalról.


A vita akkor vett érdekes fordulatot, amikor a Zöldek (Grünen) egyik tiroli képviselője, Gebi Mair a Twitteren Jézus kereszthalálával viccelődött.

 

Nagypénteken délután háromkor Jézus meghalt a nevetéstől a kereszten"


– idézték a bejegyzést.


A bejegyzés még a saját követői között sem váltott ki túl nagy szimpátiát, ellenben hamar híre ment az osztrák közéletben – írják.


Az FPÖ tiroli vezetője, Markus Abwerzger szerint Mair blaszfémiát és istenkáromlást követett el a poszttal, és bocsánatkérésre szólította fel a képviselőt – írja a Kronen Zeitungra hivatkozva a lap.


Mair ennek eleget is tett szerdán reggel: úgy fogalmazott a Twitteren, hogy csak viccelt, és a kormányt akarta kritizálni, nem a hívőket. A poszt alatt többen is elgondolkoztak azon, hogy ha Allah vagy Mohammed halálán viccelődött volna így egy képviselő, akkor annak vajon milyen visszhangja lett volna.

Jó kérdés! – tette hozzá a 888.hu.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!