Sopron és környéke

2019.03.12. 08:00

A vincellér kalandjai Japánban

Két hetet töltött Japánban egy kereskedőcég meghívására Molnár Tibor. A Vincellér Borászat egyik tulajdonosa a Soproni borvidék jó hírét, s persze saját kiváló borait vitte a szigetországba. Sikert aratott.

Nagy Márta

Száztizenhat, zömmel európai pincészet borait forgalmazza az a japán vállalat, ami megyénkből, hazánkból a Vincellérrel és a Pannonhalmi Apátsággal áll üzleti kapcsolatban. A tokiói központtal működő, de japán üzletkötői hálózattal is rendelkező cég egy osztrák borásszal együtt látta vendégül Molnár Tibort, aki promóciós hét keretében népszerűsíthette soproni boraikat.


– Két évvel ezelőtt egy prágai borkiállításon találkoztam az Azuma Co. Ltd. képviselőivel, akik mintát is kértek a cégüknek. Légipostával mentek a palackok, végül a száraz reduktív Zenitünkből és a Fizzi Miska gyöngyöző rozéból rendeltek és azóta is forgalmazzák – meséli Molnár Tibor.


A rendszerető és fegyelmezett Molnár Tibornak nagy élményt jelentett a szigetország az elképesztő tisztaságával, jól szervezettségével.


A japánokra jellemző precizitásra is van egy története: szüretkor megjelent a tulajdonos fia és két értékesítő a birtokon, s a kóstolgatás mellett drónfelvételeket készítettek, mindent levideóztak, sőt, még kőzetmintát is vettek a sorok között. Mindezt azért, hogy vevőik minden kérdésére válaszolni tudjanak. 

 

A japánok vendégszeretők, a borkultúrájuk pedig kifinomult - összegezte tapasztalatait Molnár Tibor, aki a felvételen jobbról a második.

A japánok vendégszeretők, a borkultúrájuk pedig kifinomult – összegezte tapasztalatait Molnár Tibor, aki a felvételen jobbról a második.


– Rendkívül aprólékosak és alaposak. Akkor még három tételt választottak; a késői szüretelésű Zenitből, az alap kékfrankosunkból és a 2014-es Molnár Titi Selection Zweigeltből is rendeltek. Ezt követte a promóciós hétre szóló meghívás, amelynek keretében mindennap más városban – Tokió mellett még négy nagyvárosban is – tartottunk ügyfeleiknek, étteremvezetőknek 


és törzsvásárlóknak bemutatókat, borvacsorákat. Japánban rendkívül komolyan veszik a borkultúrát, adnak a külsőségekre is, de főként a tartalomra. Öröm volt velük dolgozni – mondja a napokban hazatért borász.

Az egyébként nagyon rendszerető és fegyelmezett Molnár Tibornak nagy élményt jelentett a szigetország az elképesztő tisztaságával, jól szervezettségével.


– A tömegközlekedés parádés, ráadásul szinte mindenhol a föld alatt megy. Emiatt nyilván a nagyvárosok levegője is jó. Az emberek fegyelmezettek, vendégszeretők, türelmesek és látványosan jól öltözöttek. A praktikum az elsődleges, a toleranciájukra pedig az is jellemző, hogy még a metrón is ki van írva, telefonálgatással ne zavarja egyik utas a másikat – sorolja benyomásait a borász.


Meglepő tapasztalatokra is szert tett az utazása során. Ilyen a tokiói Gerbeaud cukrászda, ahol gulyás és hortobágyi palacsinta is kapható, igaz, kisebb adagban és kevésbé fűszeresen, mintha itthon fogyasztanánk. Magyar éttermet is talált a japán fővárosban, természetesen magyar tulajdonossal, ahol egy szombathelyi séf készítette a finomságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!