Sopron és környéke

2016.05.23. 11:21

A szülésznőkből már Burgenlandban is hiány van

A burgenlandi szülésznők azt mondják, inkább Ausztria nyugati részén dolgoznak, hiszen ott akár havonta 700 euróval is többet kereshetnek.

kisalfold.hu

Érdekes hírt tett közzé weboldalán az ausztriai közszolgálati média burgenlandi szerkesztősége. A szülésznők kismartoni (Eisenstadt) tanácskozásáról szóló tudósításukban kiemelték, a tartományban mintegy hatvan bába dolgozik.


Ez az ország többi tartományához képest arányaiban messze a legkisebb. Ennek fő oka pedig az, hogy a kevesebb fizetés.


Az Alsó-ausztriai, vagy a stájerországi bérekhez képest havonta 400-700 euróval kevesebb pénzt vihetnek haza Burgenlandban.

A szülésznők hiánya a kismartoni (Eisenstadt) kórházban is érződik. Fotó: burgenland.orf.at

A szülésznők hiánya a kismartoni (Eisenstadt) kórházban is érződik. Fotó: burgenland.orf.at

Nem meglepő tehát, hogy a frissen végzett fiatal szakemberek addig maradnak a Magyarországgal határos tartományban, amíg Ausztria nyugati részében nem találnak munkát. Ezzel együtt is nagy az érdeklődés a szakma iránt, s sokan is jelentkeznek a képzésre.


A kórházakkal, klinikákkal lassan haladnak a tárgyalások.


A szülésznők egyesülete szeretné elérni a bérrendezést, s véget vetni az évek óta tartó eredménytelenségnek. Mielőbb megoldást kell találni a problémára, ugyanis a szülésznők hiánya nagyon is érződik Burgenlandban. A kórházakban nem egyszer megtörtént, hogy egyedül látták el az ügyeletet, vagy vezettek le szülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!