Sopron és környéke

2019.08.26. 14:13

A sopronhorpácsi Mézkirálynő érzi a korona súlyát

Régi hagyomány a méhészeknél, hogy a jászberényi nemzetközi találkozójukon Mézkirálynőt választanak. Idén a sopronhorpácsi Szemerits Eszter nyerte el a megtisztelő, ugyanakkor komoly feladatokkal járó címet. A fiatal növényvédelmi szakmérnök személyében nemcsak bájos, hanem hozzáértő is a királynő, aki tényleg tenni akar a méhekért és a mézfogyasztásért.

Nagy Márta

Magyarország méztermelő nagyhatalom, ugyanakkor a felhasználásában kifejezetten el vagyunk maradva. Míg a nyugati országokban évi két-három kiló az egy főre jutó fogyasztás, nálunk csupán hetven deka.


– Mézet csak a méhek képesek előállítani. Nem pusztán édesítőszerről van szó, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, enzimekkel, antioxidánsokkal. Komplett tápanyag, ami sikeresen támogatja az immunrendszert. A méhek ráadásul a porzást is elvégzik, ezzel az élővilág kikerülhetetlen és rendkívül fontos szereplői – kezd rögtön küldetésébe Szemerits Eszter, akit az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szervezésében Mézkirálynőnek választott a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó Jászberényben. A korona nagyon jó helyre került, hiszen Szemerits Eszter nemcsak bájos a királynői szerepben, hanem hozzáértő is. Ráadásul nem csupán a méhészethez ért, szakemberként látja át a mezőgazdaságot is.

 

Fotó: Magasi

Fotó: Magasi


– Növényvédelmi szakmérnöknek tanulok a gödöllői Szent István Egyetemen. Vidéki lány vagyok, mindig is természetközelben éltem, középiskolás koromban pedig valahogy a méhek világa kezdett el érdekelni. Nem volt méhész a családban, de most már több is van – meséli nevetve. Bátyjával és húgával egy ajándékba kapott családdal kezdték a méhészkedést, ma tizenöt méhcsaládot mondhatnak magukénak. Amikor hallott a Mézkirálynő-választásról, lehetőséget látott benne és jelentkezett. Őt választották.


– Érzem a korona súlyát, tudom, hogy mekkora felelősséggel jár a cím, de örömmel igyekszem udvarhölgyeimmel – Páprádi Anna Bíborkával és Busi Adriánával – képviselni és összefogni a magyar méhészeket. A királynő, ugyanúgy, ahogy a kaptárban, az összetartozást szimbolizálja, és én szeretném minél szélesebb körben népszerűsíteni a mézet. Ezzel a méheket is védem – fordítja nagyon is komolyra a szót Szemerits Eszter, aki tenni akar a méhekért – és az emberekért.

 

Fotó: Eger György

Fotó: Eger György


– Méhkímélő technológiákat kell használni, mert nagyon sok múlik ezeken a szorgalmas kis rovarokon. A bevizsgált permetszerekkel nem lehet nagy baj, ha azokat kellő körültekintéssel, az előírásoknak megfelelően, például a megszabott napszakban használják. Szerintem a fejekben kell rendet tenni, ennek pedig az első lépcsője az, hogy a mezőgazdász és a méhész párbeszédet folytasson. Ha ismerik egymás érveit, rátalálnak az arany középútra. Ebben szeretném őket segíteni – hangsúlyozta Magyarország Mézkirálynője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!