Sopron és környéke

2017.03.14. 08:00

A minőséget védené az ipartestület

Nincs könnyű helyzetben az ipartestület; a nagy múlt már nem elég a jövőhöz. A megyei testületek szövetségének új elnöke, Károlyi Gyula előremenekülne: a minőség védelmére és a fiatalokra építene.

Nagy Márta


Új elnököt választott a Győr-Moson-Sopron Megyei Ipartestületek Szövetsége.Károlyi Gyula országos elnökségi tagé, soproni elnöké lett a megtiszteltetés és a feladat. Utóbbi talán nagyobb is, hiszen a megyei szinten mindössze kétezer tagot számláló szervezet a nagy múltja ellenére kevés jogosítványt és támaszt kap a jövőhöz. De vannak, akik kitartanak, például Károlyi Gyula...


– Sok lehetőségünk nincs, ez igaz, ráadásul elöregszik a tagságunk, a fiatalokat pedig nehéz megszólítani. Őket már nem vonzza a közösséghez tartozás élménye. Ma már mást kell nyújtanunk – tudomásul vesszük, megértettük és teszünk érte – mondja az elnök, aki tényleg mindenhol ott van, ahol az iparosérdekeket védeni kell, akkor is, ha hangját nem az országos hírek között hallatja. 

Károlyi Gyula

– Mi a kicsikkel törődünk. A kötelező kamarai regisztrációval nem tudunk és nem is kell versenyeznünk. Helyben védjük a helyi érdekeket, s ez Sopronban például – de a megye többi városá- ban is – jól működik. Ott vagyunk a civil szervezetek között, az érdekegyeztetéseken. Országosan már rosszabb a helyzet, a lobbitevékenységünk ugyanakkor működik, ha nem is látványos. A döntéshozók felé rendszeresen nyújtunk be javaslatokat, felszínre hozzuk azokat a problémákat vagy hiányosságokat, amelyek az iparosokat érintik. Hogy példát is mondjak: a targonca-emelőgépek vizsgáztatásának határidejét az Iposz kérésére tolták ki egy évvel. Vagy most például azért levelezünk a minisztériummal, hogy az államilag finanszírozott intézményekben szervezett szakmai vizsgáztatásokból ne zárják ki a nyugdíjasokat. Kik, ha nem ők a legtapasztaltabbak? – kérdezi Károlyi Gyula. 


Az ipartestületek mindig is híresek voltak a hagyományőrzésről, a nagy közös rendezvényekről. Aki benne van, az talán elégedett is, de ez már kevés a tagság bővítéséhez, a fiatalításhoz. Tisztában van ezzel az elnök is, aki két fontos pillérre épít jövőt. Az egyik a minőség védelme. A Sopronban korábban bevezetett „Minőség a garancia" védjegyet szeretné újragondolni és máshol is megvalósítani. Ennek lényege, hogy a szervezet felelősséget vállal azokért a tagjaiért, akik az egyébként visszavonható védjegyet használhatják. A másik pillér a fiataloké: segítséget adnának a kezdő vállalkozóknak felkészítő tanfolyamokkal, információkkal. 


– Sokszor kérik a véleményünket, az adatainkat, hiszen mi mindnyájan dolgozunk, s a saját bőrünkön is érzékeljük a változásokat – mondja végül az elnök. – Hiteles forrásnak tartanak bennünket. Csak jogosítványt nem kapunk mégsem. Bár adnának ránk szabott érdekképviseleti feladatokat! Kár lenne kidobni közel másfél száz éves tapasztalatokat... 

 

Címkék#ipar#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!