Sopron és környéke

2019.02.05. 08:00

A madárvonulások megfigyelése több szempontból is fontos

A Csorna és Pásztori közötti kavicsbányában lelőtték Dórit, az Afrikát is megjárt jeladós nyári ludat. A madárvonulás fontos információkat szolgáltat a szakembereknek, sajnos Dóri ebben már nem segíthet tovább...

Nagy Márta

Elpusztult a Dóri nevű jeladós nyári lúd, amely arról volt nevezetes, hogy társai közül a legmesszebbre jutott a fészkelőhelyétől.


A Fertő–Hanság Nemzeti Park monitoring-programjának keretében 2017 nyarán kapott nyakgyűrűbe szerelt nyomkövetőt, Sanyi névre keresztelt párjával együtt.


A szakemberek figyelték mozgásukat, így tudták, hogy telelésre a tunéziai Ichkeul-tóig repültek, ám néhány hét után Sanyi orvvadászat áldozata lett.


Annak idején a Kisalföld is beszámolt róla, hogy Sanyi le is buktatta a tilosban járó arab vadászt. A jeladó által küldött információk alapján ugyanis a nemzeti park munkatársai értesítették tunéziai kollégáikat, akik a még működő nyomkövető alapján el is fogták az orvvadászt...

Dóri, a nyári lúd mozgását sokáig figyelték a szakemberek, többé viszont nem ad jeleket... Fotó: Takács Gábor

Dóri, a nyári lúd mozgását sokáig figyelték a szakemberek, többé viszont nem ad jeleket... Fotó: Takács Gábor

– Dóri ezután még eljutott Algériába, mielőtt visszaindult volna a Fertőre. Nem választott új párt, tavaly nem költött. A Fertő környékén mozgott, néha rövid időre a hansági árasztásokra kirándult. Már nem derül ki, hová indult, amikor lelőtték, talán a Velencei-tóhoz repült – mondja Pellinger Attila, a park természetmegőrzési osztályának vezetője.


Dóri és társai, mind, amelyeket a szakemberek jeladóval láttak el, fontos információkat szolgáltatnak a szakembereknek.


– Mintegy száz éve kezdődött a költöző madarak megfigyelése, aminek több szempontból is gyakorlati jelentősége van. A repülők útvonaltervezése például, de a szántóföldek, vetések védelme is fontos szempont. A laikusok nem is gondolnak rá, hogy a természetvédelem tulajdonképpen az ember faj védelme; hiszen mi is biológiai lények vagyunk és minden kieső környezeti elem fajunk túlélését is veszélyezteti. Ezért is kell minél többet tudnunk a környezetünkről, növényekről, állatokról egyaránt – fogalmaz a szakember.


A vonuló madarak jeladóinak információi ezért is fontosak. Kiderült belőlük például, hogy a klímaváltozás megrövidíti az útvonalukat. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a tőlünk költöző szárnyasok egyre kisebb számban jutnak el Észak-Afrikába, inkább mediterrán területeken „nyaralnak". Persze ha odaérnek és nem esnek áldozatul az időjárásnak, a vadaknak s az embernek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!