Sopron és környéke

2016.03.03. 13:50

A höveji csipke Sopronban - fotók

Egyedülálló népművészeti alkotásokból nyílik kiállítás a Munkácsy-teremben.

Egyházi textíliák, lakástextíliák és viseleti darabok is szerepelnek a höveji csipkét bemutató kiállításon, ami a Soproni Tavaszi Napok programsorozatának részeként, március 19-től látható a Liszt központ Munkácsy-termében.


A Győr-Moson-Sopron megyei Hövej népművészeti kincse egyedülálló a maga nemében: hímzési technikáját anyáról leányra hagyományozva, 150 év alatt fejlesztették ki a faluban élő ügyes kezű asszonyok. A höveji csipke ma már földrajzi védjegyoltalom alatt álló, kiemelkedő nemzeti érték.

A következő nagy célunk a hungarikum minősítés elnyerése, amiről a Hungarikum Bizottság dönt. Mi annyit tehetünk ennek érdekében, hogy még ismertebbé tesszük a höveji csipkét. Erre ez a kiállítás kiváló alkalom, jobbat nem is kívánhattunk volna. – mondta el Kovácsné Pócza Ágnes Kézműves Remek Díjas Népi Iparművész, a Höveji Csipke Egyesület elnöke.


A bemutatásra kerülő anyag egy része hagyatékból származik, köztük az a közel 100 éves oltárterítő is, ami az Orsolya rend tulajdona, és nagyobb egyházi ünnepekkor díszíti a soproni Orsolya templom oltárát. A kiállításon látható alkotások másik részét pedig a Höveji Csipke Egyesület népi iparművészei, Farkas Katalin, Bendesné Vörös Ildikó, Véghné Lőrincz Ágnes és Kovácsné Pócza Ágnes készítették. Többségük a Hagyományok Háza által zsűrizett darabok, melyek közül olyan nagyobb méretű munkákat is láthatnak az érdeklődők, amiket korábban helyszűke miatt nem tudtak kiállítani az alkotók, például étkezőasztal terítőket, menyasszonyi – és néptáncos ruhákat.


A kiállítás március 19-től április 10-ig látható, április 2-án pedig népművészeti bemutatón ismerhetik meg az érdeklődők a höveji csipkekészítés rejtelmeit. A technikát a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában működő Népi Díszítők Alkotó Körének tagjai mutatják be a Munkácsy-teremben.


További információ a www.prokultura.hu oldalon.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!