Sopron és környéke

2014.08.04. 13:25

A Fertő nádasának rejtett és csodás világa - fotók, videó

Nem kell messze utazni, hogy egy másik világba csöppenj. Karnyújtásnyira, a Fertő nádasaiban és a mocsárban is megláthatod a szépet.

kisalfold.hu

Balf és Fertőrákos között a dimbes-dombos Fertő-parti úton térünk le a Csárdakapui-csatorna bejáratánál. Itt kezdődik a Fertő nádásának csodálatos világa, amely gazdag és sokszínű.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park természet csodái azonnal másik világba repítik a vendéget, itt nincsenek vetélytársak, ellenségek a park egyik kapujában a csónakháznál tábla köszönt és mutatja be a Fertő lenyűgöző élővilágát.

Szakavatott vezetők várják a látogatókat és amatőr vízitúrázókat: amíg nem látja, el sem hiszi az ember, milyen csodák vannak körülötte, milyen meseszép az a világ, amiben él.

Rövid kiképzés után hajóba pattanunk, húznak a lapátok, és a nádasban az állatok közvetlen közelébe érkezünk.

A Fertő nádásának csodás világa

Másik világ nyílt meg előttünk

A növények és az állatok birodalmában, a nádas szűk csatornáiban mi csak vendégek vagyunk. Félúton csodás belső tóhoz érünk a Vízi Rence Túraútvonalon, ahol már érdekes mocsári növényekkel és a nádas rejtekében élő állatokkal találkozunk. A Fertő magyar oldalának nagy része nádas mocsár. Az összefüggő mocsárvilágot csak a belső tavak, valamint a közlekedés céljára létrehozott vízi utak hálózata töri meg. A növénytani szempontból nem túlzottan változatos nádasok között, kisebb nagyobb foltokban gyékényes és telelősás növekszik, a vízben pedig rencés hínár az aranysárga virágú „rovaremésztő" rencével tűnik szem elé.

Amíg a Csárdakapui-csatorna és a Kláder-tó közötti körülbelül 6 kilométeres távot megtesszük a leglátványosabb élőlények, a madarak is előbújnak: nagy kócsag, nyári lúd, vörös gém húz el felettünk. A nádban nádirigó, foltos nádiposzáta, barkóscinege, szárcsa és récék bújnak meg - tudjuk meg vezetőnktől.





Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
9435. Sarród, Rév-Kócsagvár
Tel.: 99 537-620, Fax: 537-621
www.ferto-hansag.hu



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!