Sopron és környéke

2015.05.12. 13:53

A barátság gyógyítja a sebeket

Endrédi Tamásnak egy súlyos baleset miatt kellett amputálni térd alatt mindkét lábát, Kecskés Sándor veleszületett betegsége miatt tolószékben él.

Nagy Márta


– Jól vagyok, köszönöm az érdeklődést, szeptemberben folytatom is a tanulmányaimat az egyetemen – mondja tele energiával Endrédi Tamás. Ő az a tizenkilenc éves elsőéves egyetemi hallgató, aki januárban kilépett egy kamion elé az Ady Endre úton. Térd alatt mind a két lábát amputálni kellett. A Rotaract Club Sopron őt és egy tolószékben élő soproni fiatalembert, Kecskés Sándort is segíteni igyekezett akkor, amikor jótékonysági koncertet szervezett számukra. A felvidéki zenekar, a Jóvilágvan ingyen vállalta a fellépést, a sok baráti forintból pedig összesen negyedmillió jött össze.

– A sebek begyógyultak többé-kevésbé, túl vagyok a hosszú rehabilitáción és már közlekedni is tudok egyedül. Hosszú távon tolószékben, de az ideiglenes protézisekkel is boldogulok már, igaz, egyelőre mankóra is szükségem van. Lelkileg szerencsére nem törtem össze, ilyen alkat vagyok. Szerdán volt a baleset, csütörtökön átértékeltem magamban a helyzetem, pénteken már viccelődve fogadtam a látogatókat – meséli Endrédi Tamás és elárulja: volt ennél súlyosabb balesete is. Tizenöt éves volt, amikor egy HÉV-szerelvény ütötte el...

Endrédi Tamás lelkileg gyorsan túltette magát a történteken, szeptemberben a tanulmányait is folytatja, addig is részt vesz az egyetemi diákéletben. Kecskés Sándornak Pirger Tamás személyesen adta át
Endrédi Tamás lelkileg gyorsan túltette magát a történteken, szeptemberben a tanulmányait is folytatja, addig is részt vesz az egyetemi diákéletben. Kecskés Sándornak Pirger Tamás személyesen adta át a támogatást.


– Tizenhat helyen tört be akkor a koponyám, két hétig voltam kómában, az orvosok sem biztatták sok jóval a szüleimet. Szegények, már nagyon sokat aggódtak értem... De felépültem akkor is, most is, tanulni fogok, és ha megkapom a végleges protéziseket, úgy megtanulok járni velük, hogy meg sem látszik majd rajtam semmi! – ígéri valószínűleg önmagának is a 19 éves kistarcsai fiatalember.

A Rotaract jótékony koncertjéről pedig elárulta: „Ha nem fiú lennék, biztosan könnyek szöktek volna a szemembe..."

– Áldom az eget, hogy ilyen sok barátom van! Nagyon megható, hogy ismerősök és ismeretlenek is segítettek bennünket és gondoltak ránk – mondja erről Endrédi Tamás, aki többek között új ruhákat is vásárol a felajánlásból, mert a régiek a művégtag miatt nem jók rá.

– Új fogat is csináltatnom kellett, mert egyet elvitt a kamion – teszi hozzá. Végül azt is elmeséli, hogy történhetett az a szörnyű baleset.

– Emlékszem, hogy körülnéztem. Egyik oldalon minden sötét volt, nem égtek lámpák, aztán elnéztem az Erzsébet-kert felé, ahol minden fényben úszott. A sok lámpa között valószínűleg elveszett az a két reflektor. Arra még emlékszem, hogy lelépek, aztán a következő emlékem, hogy tolnak a műtő felé és az orvos közli: az egyik lábamat talán meg tudják menteni...

Megvalósul az álom

A másik támogatott, Kecskés Sándor személyesen vette át Pirger Tamástól, a Rotaract Sopron elnökétől a 129 ezer forintot. A tolószékhez kötött fiatalemberről február 16-i számunkban írtunk „Sándor álma: eljutni egy AS Roma-meccsre" címmel.

Akkor elmesélte, egyszer már kijutott Rómába, de rosszul lett, a vágyott mérkőzés helyett kórházi kezelésen vett részt. – Most viszont sikerülni fog! Május 29-én indulok, 31-én lesz a meccs. Nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan segítettek, ez az összefogás boldoggá tett – mondta el a Kisalföldnek. 
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!