Sopron és környéke

2019.04.09. 11:49

7 méteres zuhanás Fertőszentmiklóson: idén 375 munkabaleset történt a megyénkben

Az év első negyedében 1,6 millió forint volt a munkavédelmi bírság a megyében.

Gosztonyi Miklós

7 méteres zuhanás címmel írtunk arról a balesetről, amely Fertőszentmiklós egyik faházakat is gyártó ipari üzemében történt. Tetőjavítás közben egy szakipari cég dolgozója esett le mintegy hét méter magasságból.


Mentőhelikopter szállította a győri Petz-kórházba, ahol ellátták sérüléseit. A hivatalos szervek vizsgálják a munkahelyi baleset körülményeit.


Az eset kapcsán arra voltunk kíváncsiak, milyen a munkavédelmi felügyelők tapasztalata megyénkben, illetve mit tesz a munkahelyi balesetek megelőzése érdekében az illetékes hatóság. Mint azt a megyei kormányhivataltól meg- tudtuk, tavaly 1544 munkabalesetet regisztráltak megyénkben, s ez országos szinten a harmadik legriasztóbb adat. Idén az első negyedévben szintén meglehetősen magas volt ez a szám. Mindez összefüggésben áll megyénk nagyfokú iparosodottságával. Összesen 375 munkabaleset történt, ebből 67 volt zuhanásos, ütközéses. Munkavédelmi szempontból idén március végéig összesen 181 munkáltatót ellenőriztek. A szemlék közel felét a különösen veszélyes foglalkoztatási ágazatokban – építőipar, mezőgazdaság, feldolgozóipar – folytatták le. Sok helyütt szemet szúrt a munkafelügyelőnek a biztonságtechnikai eszköztár hiányossága vagy épp a használat mellőzése, a nem megfelelő szakismeret és a munkaeszközök elégtelen állapota.

A fertőszentmiklósi, múlt heti zuhanásos baleset helyszíne.

Amikor a munkakörülmények a dolgozók életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztették, bírságot szabtak ki az adott cégre. Az első negyedévben három munkáltatót büntettek összesen 1,6 millió forintra. Ugyanakkor az ellenőrzések túlnyomó többségében határidők kitűzésével ösztönözték a vállalkozásokat a munkavédelmi hiányosságok orvoslására. Vissza is térnek a korábban már ellenőrzött vállalkozásokhoz, hogy utóellenőrzéssel megbizonyosodjanak arról, eleget tettek-e a hatóság kötelezéseinek.


A kormányhivatal nemcsak helyszíni munkavédelmi hatósági ellenőrzéseket végez: egyre nagyobb szerepet szán a megelőzésnek is. Tájékoztatással, tanácsadással segítik a vállalkozásokat, munkavállalókat, a munkavédelmi képviselőket és az érdekképviseleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!