Sopron és környéke

2019.09.04. 08:20

Dugóból iskolába - Iskolakezdéskor egyre nehezebb a reggeli közlekedés Sopronban

A tanév első két reggelén a soproni autósok dugóban ültek. Várható nehézséggel nézett szembe a város, hiszen már a szentmargitbányai út lezárása is érezhetően lassította a közlekedést. Hétfőn mindezt megfejelte a zuhogó eső és egy villámcsapás. Sokan még kedden is lekésték a becsengetést.

Nagy Márta

A szeptemberi iskolakezdés évek óta egyre nehezebb helyzet elé állítja Sopron reggeli közlekedését. Az ingázók hetek óta rettegtek szeptember elejétől, mert a szentmargitbányai út lezárása miatt egyébként is lassúbb a közlekedés a határ felé. A nehezített helyzetet „megfejelte" egy technikai probléma is: villámcsapás ért egy elosztószekrényt, s emiatt még tegnap sem működtek a belvárosi közlekedési lámpák. Néhány példa a menetidőkről: a Lőverekből negyven perc volt a Széchenyi térig, Fertőrákosról a Bécsi úti határ hatvanegy perc volt, a Tómalomról ötven perc kellett a Fenyő térig.

Tegnap reggel a Híd utcában is egymást érték az autók. Fotó: Magasi

Tegnap reggel a Híd utcában is egymást érték az autók. Fotó: Magasi

Az iskolák körül olyannyira megállt az élet, hogy a mozdulni képtelen autók miatt egészen távoli utcákban is dugók alakultak ki. A helyzet nem csak az elkéső diákok és munkavállalók miatt keserves: mi lesz akkor, ha egy tűzoltóautónak vagy mentőnek sürgősen át kellene jutnia a fél városon? Számtalan utca van, ahol nincs hely lehúzódni.


Az első két napon a főút, különösen az elkerülő is bedugult. Tegnap próbált mindenki korábban indulni, így a dugók is előbb alakultak ki.


Bár a helyzet bonyolultabb annál, hogy az iskolák előtt szeptemberben posztoló egyenruhások megoldhatnák, ez is gyorsít valamit a forgalmon. A Gárdonyi-iskola előtt polgárőrök teszik biztonságosabbá a közlekedést egy hónapon át, a többi intézmény elé a kapitányság küld segítséget. Kovács Miklós alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője szerint a következő napokban már nem biztos, hogy ekkora dugókra kell számítani, ha mégis, akkor átcsoportosításokkal megoldják, hogy a frekventált helyeken rend­őrök segítsék a közlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!