Sopron és környéke

2019.08.19. 21:11

Piknik 30 - A harminc éves évfordulón a bátrakat méltatták az emlékparkban - Sok-sok fotó

A piknik visszaadta Európa közepét.

Nagy Márta

Sokak bátorsága kellett ahhoz, hogy a Páneurópai Piknik történelmi eseménnyé, a szabadság szimbólumává váljon. A harminc évvel ezelőtt történtek nemzetközi hatásait is méltatták a Piknik Emlékparkban hétfőn rendezett megemlékezés szónokai.

 

Sopronpusztánál a keletnémetek áttörték a határt, hogy a szabad világban egy jobb életet kezdhessenek. Hogy ezt megtehették, abban elévülhetetlen érdeme volt a határőröknek és parancsnokuknak, Bella Árpádnak, akik nem akadályozták meg őket a menekülésben. Akkor ez egyáltalán nem volt egyértelmű helyzet, de a történelem a döntés helyességét igazolta

– kezdte visszaemlékezését a Páneurópai Piknik Emlékparkban Fodor Tamás.


A polgármester köszönetet mondott az 1989. augusztus 19-iki piknik szervezőinek, a debreceni és soproni civileknek. Kiemelte Ausztria szerepvállalását is, hiszen az osztrákok befogadták és tovább segítették a határon átmenekülőket.

 

A nyugati sajtó beszámolt az itt történtekről, a következményeket pedig már nem lehetett feltartóztatni. Itt kezdődött az újraegyesítés folyamata, s a mai nap egész Európa ünnepe

– zárta a polgármester, átadva a szót Magas Lászlónak, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnökének, a szervezők egyikének, aki folytatta a visszaemlékezést.

 

Már hivatalosan bontották a vasfüggönyt, amikor megkeresett Debrecenből Filep Mária azzal az ötlettel, hogy szeretnének egy pikniket a Sorsközösség tábor záró rendezvényeként. Elvállaltuk a szervezést, de mi egy nagy dzsemboriban gondolkodtunk. A Bontsd és vidd! jelmondat pedig ezreket hozott ide. A keletnémetek fiatalok, akik értesültek minderről nem bírták kivárni a hivatalos delegáció megérkezését és három óra előtt három perccel áttörték a határkaput

– elevenítette fel a történelmi eseményeket Magas László, aki Szájer József európai parlamenti képviselő levelének felolvasásával zárta ünnepi beszédét. „A Páneurópai Piknik a mi világunk, életünk, szabadságunk kezdete volt"– írta a soproni származású politikus.

A Páneurópai Piknik harminc éves évfordulóján a bátrakat méltatták az emlékparkban


A történelmi esemény harmincadik évfordulóján a rekkenő hőség ellenére is sokan hallgatták az ünnep szónokait, harmadikként Klaus Streicher német nagykövetet, aki az európai történelem kiemelkedő eseményének nevezte a Páneurópai Pikniket.

 

 Bátrak voltak mindazok, akik a szabadságért léptek fel, de bátrak voltak a menekülők is, akik mindent hátrahagyva választották a függetlenséget. Magyarországnak a szabadságot hozta el a harminc évvel ezelőtti esemény, a németeknek az egységet, Európának pedig visszaadta a hiányzó közepét. Mi, németek, örökké hálásak leszünk ezért

– zárta a nagykövet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!