Sopron és környéke

2019.08.23. 16:44

Alkudozás nélkül kelnek el a házak

Országosan élénk az ingatlanpiac, a nyugati határszélen szinte alkudozás nélkül elkelnek a falusi házak, használt ingatlanok. A piac élénkülésében szerepet játszanak a kormány otthonteremtési programjai, köztük a falusi csok.

– Mindenképpen pozitív fejleményről számolhatunk be. Egyházasfalun gyakorlatilag elkeltek az ingatlanok. Telkek még vannak, jelenleg három-négy építkezés zajlik a településen. Ez nekünk jó, ekkora mozgás régen volt a faluban. Az ingatlanárak is felmentek, a tulajdonosok számára ez is pozitívum – mondja Sándor József, Egyházasfalu polgármestere.

 

Hasonló a helyzet Répceszemerén is. Radics László polgármester örömmel számolt be róla, hogy jelenleg négy építkezés is zajlik a háromszáz körüli lélekszámú településen. Az eddigi csökkenő, stagnáló lakosságszám kezd egyensúlyba kerülni. Ugyan akadnak üres ingatlanok, de azok zömében külföldi, főként osztrák tulajdonban vannak. Ha mégis eladósorba kerül egy ház, az hamar új gazdára talál. Ők is alakítottak ki építési telkeket, és az újonnan építkezőknek ötszázezer forint támogatást adnak.

 

Répceszemere egyike a falusi csok kedvezményezett településeinek. Fotó: Magasi

A megye egyik legkisebb településén, Cséren sincs eladó ingatlan, igaz, ott főleg osztrákok vásárolnak nyaralónak házakat – tudtuk meg Várallyay István polgármestertől.

 

A trendek országosan is hasonlóak. A vidéki otthon­teremtésben gondolkozó párok részéről élénk érdeklődés kíséri a július elsejétől igényelhető falusi csokot. – A kormány célja a falvak kiüresedésének megállítása, ezt támogatja a Magyar Falu Program családi otthon­teremtési lába. A preferált kistelepüléseken megnőtt az érdeklődők száma, egyes településeken a keresletnek köszönhetően már megindult az ingatlanok értékének növekedése is – közölte érdeklődésünkre Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hozzátette, tapasztalható, hogy vannak kiemelten keresett régiók, a nyugat-dunántúli idetartozik, de országosan is érezhető az élénkülés. Az ingatlanértékesítő portálok elkezdték feldolgozni a falusi csok igénylésére alkalmas eladó ingatlanokat. Jó hír, hogy nem a falvak közötti, hanem inkább a városból a kistelepülésre történő költözés iránti érdeklődés a jellemzőbb.

 

A falusi csok újdonsága más támogatáshoz képest, hogy a vásárlás mellett a meglévő ingatlan felújítására, bővítésére is vissza nem térítendő támogatást nyújt, valamint lehetőséget biztosít kiegészítő kölcsön felvételére.

A kormánybiztos felhívta a figyelmet, hogy a falusi csok nem hasonlítható össze a babaváró hitellel. Ebben az esetben meg kell találni a programba bevont településen lévő ingatlant, sőt, adásvételi szerződéssel és egyéb dokumentációval is rendelkezni kell az igényléshez. Ezért az első hónapokban a várakozásoknak megfelelően a nagyszámú érdeklődés a jellemző, a konkrét igénylések pedig folyamatosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!