Sopron és környéke

2019.05.31. 15:00

Különleges csillagok csengettyűi

Egészen különleges a Csillagok Művészeti Csoport: gyermekotthonban élő gyerekek és pszichiátriai gondozottak a tagjai. Jól megértik egymást; kicsik és nagyok szembetűnően elfogadók és támogatók. És még ügyesek is: megnyerték a Pszichoszociális Fogyatékossággal élők országos Ki mit tud?-ját.

Nagy Márta

– Számomra nagy megtiszteltetés a csoport tagjának lenni. Minden fellépés örömet okozott nekem – mondja minden szavát alaposan átgondolva, hófehér vasalt ingében Vásárhelyi Levente. A fiatalember a pszichiátriai betegek nappali ellátásának gondozottja és tagja a Csillagok Művészeti Csoportnak. Az integrált csapat csengettyűzik, fellépésük volt már speciális versenyen, templomban, városi versenyen. Minden csengettyű egy-egy hang, nagyon kell figyelni, hogy mikor kell megszólaltatni.

A Csillagok Művészeti Csoportot, a gyermekotthonban élők és a pszichiátriai gondozottak kölcsönös elfogadása teszi igazán naggyá. Fotó: Magasi

– Budapesten megnyertük az országos Ki mit tud?-ot! Aranyérmesek lettünk! – mondja egy versenyző büszkeségével Horváth Ákos, „Töti".  


– Nagyon jól éreztem magam, szeretném folytatni – mondja komoly arccal Kőnig Ibolya, és Kiss Natália is mindenképpen hozzá akar tenni: – Nekünk ez nagyon fontos dolog. 


– A hétköznapitól eltérő impulzusok igen fontosak a gondozottaink számára, azt szoktam mondani, ez számukra egy pozitív fröccs – mosolyog a csoport tagjainak örömén Pruzsinszky-Nyíri Barbara, a Soproni Szociális Intézmény Pszichiátriai Betegek Nappali Ellátásának vezetője. Ha kell, ő is beáll csengettyűzni, ahogy a többi segítő felnőtt is. A kezdetektől, vagyis már két éve támogatja a Csillagokat, aminek léte tulajdonképpen az integráció diadala. 


– Két stigmatizált, előítéletekkel körbevett csoport alkotja a csapatot; pszichiátriai betegséggel élők és állami gondozásban lévő gyerekek. Teljesen eltérő a motivációjuk, az életük, még a koruk is. Mégis egymásra találtak itt. Ahogy megismerték, el is fogadták egymást – fogalmazza meg a szakember a lényeget. 


– Mindez csak annak furcsa, akit kötnek a sztereotípiák. A felnőttek örültek minden lehetőségnek, a változás, az újdonság nagyon inspirálta őket. A mi gyerekeink pedig nagyon sok jó dolgot tanultak tőlük és általuk. Úgy gondolom, ugyanúgy meg kell tanítanunk az elfogadás képességét a gondozottjainknak, mint a családban élő gyerekeknek. Öröm volt látni, hogy ez mennyire magától értetődő volt számukra. Türelmesek és figyelmesek voltak, elfogadók – simogatja meg egy mellette bólogató kisfiú buksiját Lánczi Zsuzsanna, az Árvácska Alapítványának kuratóriumi elnöke, az integrált csoport ötletgazdája. 


A „Csillagok" meg is mutatják, hogyan szól a csengettyűkkel a „Tavaszi szél". Minden szem Törökné Csorba Erika, a Gyermekvédelmi Központ fejlesztő pedagógusának a kezére szegeződik. Teljes az összhang. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!