Sopron és környéke

2019.04.26. 15:09

Horvát énektől zengett a kópházi iskola aulája: 140 évet ünnepeltek - fotók

Stílszerűen, a mostani tanév száznegyvenedik tanítási napján ünnepelték a Nakovich-iskola fennállásának száznegyvenedik évfordulóját pénteken Kópházán.

Gosztonyi Miklós

– Száznegyven esztendő. Vajon mire elég ez az idő? Arra, hogy ez az iskola befogadjon és lélekben, tudásban gyarapodva kiengedjen majdnem háromezer végzős kópházi diákot. Hogy huszonöt kántortanító és közel százharminc tanító munkája nyomán felvirágozzék ez az iskola, s napjainkig élő intézményként becsületes, dolgos emberek nemzedékeit tanítsa magyarul és horvátul írni-olvasni – fogalmazott ünnepi beszédében Sárközi Ágnes, a horvát nemzetiségi Nakovich-iskola igazgatója. Hozzátette, a régi, 19. századi verses regulát ma is mérvadónak tekintik tköznapjaikban: "Dicsértessék a Jézus Krisztus! Isten hozta a tanító urat. Szent helynek tekintsd az iskolát. Tisztán öltözködve járj ide. Vendég vagy itt, jól viseld magad. Figyelj, ne zavarj másokat. Nézz bátran szembe mindenkivel. Ne csereberélj. Tanáraidhoz szíves, nyájas légy. Az utcán illedelmesen járj. A felnőtteknek tisztelettel köszönj. Szégyent ne hozz tanítódra, iskoládra. Szüleidnek jó tanulással tartozol.Imádd az Istent. Szeresd a hazát. Ámen."

Száznegyven évet ünnepeltek a kópházi iskolában. Fotók: Magasi Dávid


Az intézmény száznegyven évéről gazdagon illusztrált könyvvel, valamint tablók sokaságával, kiállítással és zenés irodalmi műsorral emlékeztek meg.  


A jeles évforduló alkalmából Kópházára látogatott Mladen Andrlic, Horvátország budapesti nagykövete. Köszöntötték a Nakovich-iskola horvátországi testvérintézményének küldöttségét, továbbá Firtl Mátyást és Barcza Attilát, Sopron és környéke korábbi, illetve jelenlegi országgyűlési képviselőjét. Az ünnepségen Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke érdeklődésünkre elmondta: hazánkban körülbelül ötvenezren tekintik magukat horvát nemzetiséginek. Napjainkban háromezer gyermek tanul horvátul oktatási központjaikban, illetve a két-tannyelvű iskolákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!