Sopron és környéke

2019.04.16. 12:38

Európai egészségkártya Ausztriában dolgozóknak

A Magyarországon kiadott Európai Egészségbiztosítási Kártyát kék kártyának hívjuk. Az Ausztriában dolgozó magyarok a kinti munkaviszonyuk alapján igényelhetnek hasonlót az osztrákoknál, ám ott nem állítanak ki külön kártyát emiatt.

kisalfold.hu

 Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak az E106-os nyomtatvánnyal együtt érvényes a magyar társadalombiztosítási kártyájuk, mivel az egészségbiztosítási járulékot nem Magyarországon, hanem egy másik európai uniós tagállamban fizetik. Ezt a nyomtatványt érdemes igazolásként beszerezniük, ha hazánkban is igénybe szeretnének venni egészségügyi ellátást. Ezt a legtöbb határon túlra ingázó tudja, de azt gyakran kérdezik az osztrákokhoz munkába járók, hogy kék kártyához hogyan juthatnak.

Az Ausztriában dolgozóknak azt érdemes tudniuk, hogy az osztrák jogviszonyuk alapján jogosultak az Európai Egészségbiztosítási Kártyára, az azzal igénybe vehető szolgáltatásokra.

Az Ausztriában dolgozóknak azt érdemes tudniuk, hogy az osztrák jogviszonyuk alapján jogosultak az Európai Egészségbiztosítási Kártyára, az azzal igénybe vehető szolgáltatásokra.

Itthon kék színű


Akik Magyarországon dolgoznak, azok az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, az úgynevezett kék kártyát a kormányhivatal egészségbiztosítási osztályának ügyfélszolgálatán igényelhetik. Ilyenkor azonnal meg is kaphatják. Ha a kormányhivatal más ügyfélszolgálatain igénylik, akkor postai úton juthatnak hozzá rövid időn belül.


Az igényléshez személyi igazolványra, lakcímkártyára és társadalombiztosítási kártyára van szükség és egy kitöltött adatlapra, ez az űrlap akár le is tölthető az internetről. Kiskorú gyermek kártyáját a szülő igényelheti, írásos meghatalmazással elintézhető más nagykorú családtag kártyaigénylése.


Fontos a hátoldal


Az Ausztriában dolgozóknak azt érdemes tudniuk, hogy az osztrák jogviszonyuk alapján jogosultak az Európai Egészségbiztosítási Kártyára, az azzal igénybe vehető szolgáltatásokra. Az osztrákoknál nem állítanak ki ilyet külön, hanem az úgynevezett e-card, az osztrák társadalombiztosítási kártya hátoldala az, amit nálunk kék kártyának nevezünk.

 

Ha az Ausztriában dolgozó magyar munkavállaló a kinti munkaviszonya alapján már kapott osztrák társadalombiztosítási kártyát, akkor nézze meg, hogy az milyen típusú. Ugyanis jelenleg az osztrákoknál kétféle van használatban. Az egyik típuson szerepelnek lejárati dátumok is. Ezeket a lejáratot követő hónapban kell kicserélni. A másik fajta kártyán nincs lejárati dátum. Ezek nem használhatók Európai Egészségbiztosítási Kártyaként, ezért ezeket érdemes mielőbb lecserélni.


Még utazás előtt

 

Ha az Ausztriába ingázó magyar munkavállaló szeretné az osztrák társadalombiztosítási kártyáját kicseréltetni újra, akkor az igénylést követően körülbelül nyolc-tíz munkanapon belül kapja meg azt postai úton. Ha tehát nyaralni készül, külföldre akar utazni, akkor erre érdemes időben gondolnia, hogy nyugodt lehessen a pihenése.

Ha külföldi tartózkodás alatt van szükség egészségügyi ellátásra, akkor van jelentősége a Magyarországon kiadott úgynevezett kék kártyának és az Ausztriában ehelyett alkalmazott kártyának. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján uniós állampolgárként a kontinens sok országában ingyenesen vehetjük igénybe azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amik a helyieknek is ingyenesek. Különben jelentős összeget kellene fizetni mindenfajta ellátásért és a kórházi, a szállítási költségek egészen magas összeget tehetnek ki. Mindennek részleteiről utazás előtt érdemes tájékozódni.

 

A tanácsadásban az IngáZóna partnere az Ausztriai–Magyar Ügyek Tanácsadó Iroda – Hitel, állami támogatások (Andesz 2006 Bt.), szakértőik – Kőné Hérics Eszter és Mogyorósiné Vida Szabina – adnak válaszokat olvasóink kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!