Sopron és környéke

2019.03.27. 08:00

Medvehagyma: csak óvatosan!

Itt a medvehagymaszezon, sokan kerekednek fel kis kosaraikkal ilyenkor Sopron környékén is, hogy begyűjtsék a tavasz egészséges ajándékát. A szakemberek ugyanakkor minden évben figyelmeztetnek: fontos az óvatosság!

Nagy Márta

A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik.


Érdemes már a szezon elején felkeresni a lelőhelyeket, mert ilyenkor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló, ám mérgező levelei.


A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztőrendszerre.


Tudni kell – figyelmeztetnek a szakemberek –, hogy a növényt saját fogyasztásra, alkalmanként maximum két kilogrammos mennyiségben szabad gyűjteni az állami erdőkben, így a Soproni-hegyvidéken is.

Az árnyas, nedves erdők aljában ilyenkor tömegével nő a medvehagyma. Fotó: Magasi

Az árnyas, nedves erdők aljában ilyenkor tömegével nő a medvehagyma. Fotó: Magasi

Aki viszont kereskedelmi céllal is gyűjt, annak minden esetben engedélyre van szüksége, sőt, természetvédelmi területen annak is, aki saját részre szedi.


Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. például az idei szezonra már adott ki engedélyt.


A növénynek jótékony hatása mellett van egy árnyoldala is: a medvehagyma ugyanis nagyon hasonlít a gyöngyvirág leveleire, ami viszont rendkívül mérgező!


A szezon ezért nem veszélytelen és sajnos minden évben vannak áldozatai is. A különbségek, s néhány szempont szem előtt tartásával elkerülhető a baleset. Mi ezeket szedtük csokorba: a medvehagyma levélszárai egy tőből erednek, de külön szára van mindegyik levélnek.


Ezzel ellentétben a gyöngyvirág levelei csak egy száron vannak, és csokorszerűen ölelik körbe a szárat. A gyöngyvirág leveleinek nincsen illatuk, és fényes a felső felületük, s ha megdörzsöljük a medvehagyma levelét, érezni fogjuk hagymaillatát.


Különbség az is, hogy a gyűjthető növényünknek hagymája van, a gyöngyvirágnak viszont szétfutó gyökérzete. Aki mindezzel tisztában van, már indulhat is a Szárhalmi-erdőbe vagy Balf felé.

 

Fesztiválja is van a medvehagymának

Medvehagyma Fesztivált tartanak április 6-án, szombaton Balfon. Az iskolában 12 órakor kezdődnek majd a programok, lesznek versek és mesék, külön öröm, hogy helyi, Fertő-parti történetekkel is megismerkedhetnek a gyerekek. A Kalimba gyermekkórus 15 órakor lép fel, majd népi hangszerek bemutatója, ügyességi játékok és kézműveskedés színesíti a programot. Zene és tánc az udvaron lesz, s persze minden, ami medvehagyma, például sok-sok ételkóstoló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!