Sopron és környéke

2019.02.12. 13:13

ESTÖRI harmadik évad győri és soproni iskolákkal

Harmadik évadához érkezett az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny. Idén először a szervező a 2018-ban bejegyzett Esterházy Magyarország Alapítvány.

kisalfold.hu

A versenyre 149 csapat jelentkezett, 92-en teljesítették sikeresen az első forduló feladatait, és 30 csapat jutott tovább a február 21-én és 22-én a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében megrendezendő középdöntőbe.


Tizennégy vidéki (Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Győr, Kaposvár , Nagykanizsa, Nemesvámos, Pécs, Ráckeve, Sárospatak, Sopron, Székesfehérvár), három határon túli (Kassa, Nagyszalonta, Révkomárom), valamint hat budapesti középiskola összesen harminc, háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – méri össze tudását az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében, melynek idei témája a Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században.


Február 22-én előreláthatóan körülbelül 16.45 órakor élő közvetítésben jelentik be a kismartoni döntőbe továbbjutó csapatok névsorát. A verseny döntőjét április 27-én rendezik meg az ausztriai kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében.


A verseny fókuszában az 1930-as évektől, a politikai jobbratolódástól a kommunista hatalomátvételen keresztül az 1956-os forradalomig és az azt követő megtorlásig tartó időszak áll. A 20. század történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül tanulmányozzák a versenyzők.


A háromfordulós verseny folyamán a szervezők különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a diákok kiemelt figyelmet fordítsanak a helyi történetekre, életutakra. Céljuk, hogy a fiatalok saját kutatáson alapuló ismeretszerzés segítségével és a koruknak megfelelő digitális eszközökkel kerüljenek közelebb a korszak történelméhez és megértsék a történelem alakította emberi viselkedési formákat, motivációkat, döntéseket és cselekedeteket.

Címkék#Eisenstadt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!