Sopron és környéke

2019.01.21. 11:32

Két nő szólította le Sopronban a kiskamaszokat: bár etikátlan, nem szabálytalan

Nem bűncselekmény az a múlt héten Sopronban történt eset, amikor egy ügynökség képviselői leszólítottak kiskorúakat az utcán és elkérték a szülők telefonszámát. Az eset mégis sokakat felháborított.

kisalfold.hu

A szakembereket is elgondolkodtatta az az eset, amikor egy ügynökség képviselői az utcán szólítottak meg gyerekeket Sopronban. A szülői telefonszámokat ily módon begyűjtő ügynökök nem vétettek a törvények ellen, így a hatóságoknak sem lett volna lehetőségük beavatkozni. Babelláné Lukács Katalint, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadóját ezért is lepték meg a szülői reakciók, s emiatt is érzi úgy, van még ezen a téren miről beszélni.


– Utcán gyerekeket üzleti céllal megszólítani etikátlan, de nem szabálytalan, ezt szögezzük le. Az eset viszont egy apropó lehet ahhoz, hogy a felnőttek leüljenek elbeszélgetni csemetéikkel. A kiskamaszok voltak most a célcsoport, s ők azok, akik egyre többet közlekednek a városban egyedül, szülői felügyelet nélkül vannak otthon, ezért is nagyon fontos, hogy sokat beszélgessünk velük. Meg kell tanítani nekik, hogyan viselkedjenek, amikor nincs velük felnőtt. Hiszen ha egy gyerek betartja ezeket a magatartási szabályokat, akkor valószínűbb, hogy nem kerül bajba, vagy nem csinál olyat, aminek esetleg kellemetlenek a következményei – mondja a szakember.


Örök szabály, folytatja az őrnagy, hogy idegenekkel lehetőség szerint ne álljunk szóba. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha valaki segítséget kér, akkor fordítsunk hátat. Erről is beszélni kell! Ahogy arról is, miért nem szabad személyes adatokat idegeneknek kiadni. A postacím, telefonszám, e-mail-cím személyes adatnak minősül, egyenruhások, hivatalok, ellenőrök elkérhetik, más esetben viszont mérlegelnünk kell. Otthon kell eldönteni, hogy hasonló szituációban mi az, ami továbbadható.


– Precízen át kell beszélni a gyerekkel, hogy a saját telefonszámát ne adja ki senkinek, címet még véletlenül se mondjon ismeretlennek, de azt már mindenki maga döntse el, hogy például a felnőttek telefonszáma kiadható-e a kapcsolatfelvétel céljából – tanácsolja Babelláné Lukács Katalin.


De ha már a biztonságnál tartunk; nem csak az idegenektől kell tartani. A közlekedés rengeteg veszélyt rejt, hát még bedugott füllel! A zenét hallgató vagy csetelő gyerek nem hallja az autót, nem oda figyel, ahová kellene. A lakásban is érdemes megismertetni a kamaszokat a szabályokkal: mi van, ha elmegy az áram, hol van a víz, a gáz főcsapja, hogy lehet lezárni, milyen számot hívjon, ha baj van? És a piros betűs fő szabály: idegent semmilyen ürüggyel sem szabad beengedni, ha egyedül van otthon!

Fotónk illusztráció

Címkék#Sopron
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!