2018.12.03. 08:00
Újra elhódították az első helyet a soproni tanulók
Megvédte címét a Soproni SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola csapata. A tavalyi siker után idén is ők nyerték a Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny regionális versenyét. Tavaly az országos döntőben is ők voltak a legjobbak, így lehet ez idén is.
Színvonalas versenyen született újabb soproni siker.
A cukrász-, pincér- és szakácstanulók felkészítését vállaló iskolák csapatai öt tanulóból álltak:két szakács, egy cukrász és két pincér versenyzőből. A szakmai zsűri nemcsak az egyéni teljesítményeket, hanem a csapatmunkát is értékelte – hiszen a vendéglátás sikeréhez a szakácsok, cukrászok és pincérek közös, magas színvonalú munkája szükséges.
Az országos döntő helyszíne idén Szolnok lesz, ám a döntőt hét országos területi régióverseny előzi meg. A hagyományosan Sopronban tartott nyugat-magyarországi megmérettetésen a vendéglátók mellett Győr, Keszthely, Mosonmagyaróvár, Zalaegerszeg iskoláinak csapatai versenyeztek egymással. Országos szinten mintegy harminc iskola vesz részt az V. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny regionális versenyein. A soproni csapat nagy lelkesedéssel és várakozással készül az újabb megmérettetésre, hiszen az előző verseny országos döntőjében a soproniak első helyezést értek el.
Schnitta Sámuel az elmúlt század közepének meghatározó éttermi szakembere volt. Európa számos országában fejlesztette szakmai ismereteit és megszerzett tudását itthon hasznosította. Neves éttermek munkáját irányította, az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar éttermének vezetője is volt. Felszolgálói ismeretek tankönyvén a pincérszakma több generációja nőtt fel.