Sopron és környéke

2018.11.03. 08:00

Jönnek a veszélyes hónapok - gyalogosnak, autósnak is figyelnie kell

A közlekedési szakemberek tapasztalatból tartanak már az óraátállítást köve- <br><br>tő korai sötétedéstől. A köd, az eső, a sötét ruha, a csillogó aszfalt, a rossz látási viszonyok mind növelik a balesetveszélyt. Tenni kell a biztonság érdekében autósnak, gyalogosnak egyaránt. Utóbbinak pláne...!

Munkatársunktól

Minden autós átélte már a semmiből előbukkanó sötét csuklyás ijesztő élményét. Ez nem valami buta horror, hanem a fázós gyalogos, aki a kapucnit a fejére húzva körültekintés nélkül lép a zebrára. De hiába van elsőbbsége a kijelölt gyalogátkelőhelyen, ha az autós a szakadó esőben vagy ködben nem, vagy csakkésőn látja meg... Mindenki tehet valamit a láthatóságáért, s azért, hogy jobban lásson!


Kovács Miklós alezredesnek is vannak jótanácsai. A Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője tapasztalatból tudja, hogy akár életet is menthet a filléres fényvisszaverő csík.

Mindenki tehet valamit a láthatóságáért, s azért, hogy jobban lásson!

 

A téli hónapokban minden közlekedőnek fontos szabály, hogy jól lásson és még jobban látszódjon! Fotó: Magasi

A téli hónapokban minden közlekedőnek fontos szabály, hogy jól lásson és még jobban látszódjon! Fotó: Magasi


– Az őszi, téli hónapokban sajnos mindig több a gyalogosgázolás, s olyan jó volna ezeket megelőzni! Mindenkinek ajánlom a fényvisszaverő csíkokat; dzsekikre, táskákra, hátizsákokra, a biciklikre, rollerra egy mozdulat csak feltenni. Az autósnak meg kellene tanulnia a gyalogos és a kerékpáros fejével gondolkodni és persze fordítva: a járókelőknek is mérlegelniük kell, vajon jól látszanak-e a zuhogó esőben is – mondja az alezredes. 

Hosszan tudná sorolni a rossz példákat. Amikor a biciklis bekapcsolja ugyan a hátsó világítást, de az égő mögé ülteti a gyereket, vagy éppen a hosszú kabátja lóg rá. Vagy amikor az autós arra panaszkodik, nem látta a gyalogost, mert kifogyott az ablakmosója... 


– Ha már megtörtént a baleset, nincs mentség. És sokszor visszaút sincs! Éppen ezért kellene mindenkinek megtennie minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy jól lásson és őt is lássák. Az autósok mindig számítsanak járókelőkre a zebráknál, a gyalogosok pedig csak akkor lépjenek le az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy a sofőr látja őket, tehát lassít, megáll. Itt az ideje kicserélni az elhasználódott szélvédőlapátot, feltölteni az ablakmosó tartályát, lepucolni a kocsi lámpabúráit és igen, a téli gumi szezonja is a nyakunkon van – sorolja a tennivalókat Kovács Miklós. Persze a legfontosabb szabály ezúttal is a körültekintő, figyelmes közlekedés – gyalog és járművel egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!