Sopron és környéke

2018.10.31. 16:00

Forradalmárra emlékeztek

A Soproni Nyugdíjasegyetem tegnapi programján az 1956-os forradalom egyik legendás politikusáról, Szigethy Attiláról (1912-1957) tartott nagy sikerű előadást dr. Borbély József. Az előadó ,,Jogáért ki felkél" címmel könyvet is írt Szigethy Attila közéleti munkásságáról, életéről és tragikus haláláról, emlékezetéről.

kisalfold.hu


A kapuvári születésű Szigethy Attila életének átfogó ismertetése során képet nyertünk arról, hogy a népi irodalom vonzásában élt, s azonosult a népi mozgalom íróinak programjával. Elismerte Németh László szellemi nagyságát, ugyanakkor tanítómesterének Veres Pétert tekintette. A Nemzeti Parasztpárt politikusaként és magánemberként is békés, kompromisszumra kész személyiség volt, alkatilag „Deák Ferenc-es", aki vezető szerepet töltött be Győrben az ’56-os forradalom idején. (Az előadásról részletesebben a Kisalföld Ezüstkor rovatában olvashatnak.)


– Szüleim sokat meséltek '56-ról, s hallottam már Szigethy Attiláról is. Tudom, Győrben utcát is elneveztek róla. Dr. Borbély József alapos és elemző előadása plasztikus képet rajzolt róla, s megvilágította a negyvenes-ötvenes évek politikáját – véleményezett dr. Gólya Jánosné nyugalmazott pénzügyi főelőadó. 

Nagy érdeklődés kísérte a megyénk legendás ’56-os politikusáról szóló előadást. Fotók: Magasi

A program elején átadták a korábbi előadásról szóló összefoglaló kvízkérdésekre helyesen válaszolók között kisorsolt Kisalföld-könyvet és a hangoskönyv CD-ket.


A szerencse Rosta Zoltánné és Sinkovitsné Szalai Erzsébet soproni hallgatóknak kedvezett. 

Címkék#Sopron
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!