Sopron és környéke

2018.10.18. 09:00

A skizofrénia kezeléséről tartanak ingyenes előadást Sopronban

Akár évekig tartó folyamat a betegség kialakulása, nem jár fájdalommal, a beteg úgy érzi, hogy megváltozik a világ körülötte, fél, szorong. A skizofrénia még ma is megijeszti az embereket, de egy soproni rendezvény segít eloszlatni a tévhiteket.

Nagy Márta

Egyensúlyban címmel ingyenes előadásra várja a betegeket, hozzátartozóikat és minden érdeklődőt a Soproni Gyógyközpont pszichiátriai osztálya október 26-án, pénteken 16 órakor a Hotel Pannoniában. Dr. Payer Erzsébet osztályvezető főorvos a skizofrénia kezeléséről tart előadást, Oravetz Dániel e betegséggel élő művész és felesége, Kulcsár Teodóra pedig Életünk a pszichózissal címmel beszél arról, közös erővel hogyan győzték le a kórt. Mentőöv címmel egyébkéntkönyvet is írtak erről az útról. 


– A rendezvény célja, hogy kapaszkodót, kitartást és inspirációt adjunk a skizofréniával élőknek és családtagjaiknak, de ajánlom a programot mindenkinek, aki szeretne többet tudni erről a betegségről – mondta el elöljáróban dr. Payer Erzsébet. De mit is kellene tudni a skizofréniáról?

 

Oravetz Dániel és felesége, Kulcsár Teodóra Életünk a pszichózissal címmel könyvet is írtak a betegségről és annak megéléséről.

Oravetz Dániel és felesége, Kulcsár Teodóra Életünk a pszichózissal címmel könyvet is írtak a betegségről és annak megéléséről.


– Az egyén attól lesz beteg, hogy elveszíti a lelki egyensúlyát. A legnagyobb probléma, hogy nincs betegségtudata, szorong, fél, kényszerképzetek gyötrik ugyan, de nem önmagában, hanem a külvilágban érzékel változást. A bevezető szakasz is lassú, fokozatos, akár több év alatt jut el a beteg odáig, hogy tünetei miatt már nyilvánvalóan kezelésre van szüksége. De akkor sem ő fog orvoshoz menni, hanem vagy a családja kér segítséget, vagy összeomlás után a rendőrség vagy a mentő hozza be. Ezért is van óriási felelőssége a környezetének, hiszen rájuk hárul a jelzés feladata. A skizofrén nem fog elmenni orvoshoz – magyarázza a betegség alattomosságát a szakember. Dr. Payer Erzsébet hangsúlyozta, még ma is félelem és stigma övezi a skizofréniát, holott bár nem gyógyítható, a beteg teljesen tünetmentessé tehető és teljes értékű tagja lehet a társadalomnak.


Az egyén attól lesz beteg, hogy elveszíti a lelki egyensúlyát.


– Korszerű terápia áll rendelkezésünkre, az egy-, két- vagy háromhavonta adott injekció úgy karbantartja a betegséget, hogy legyen bár egyetemi tanár, orvos vagy cipész, visszatérhet a munkájához, a normális életéhez. Már csak ezért sem kellene félni ettől a betegségtől sem az érintetteknek, sem a környezetüknek – zárta a főorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!