Sopron és környéke

2018.09.12. 18:48

Sportban is erősít Sopron és az egyetem

A tanévnyitó tanácsülésre érkező dr. Szabó Tündét, az EMMI sportért felelős államtitkárát kértük, foglalja össze a Soproni Egyetem és a Testnevelési Egyetem között létrejött együttműködési megállapodás lényegét.

kisalfold.hu

 

– Mit profitálnak a hallgatók és mit a város a közös munkából?

– Sopron erős a sportban is, különösen a kosárlabdában. Ezt szeretnénk az együttműködéssel tovább erősíteni úgy, hogy a szakmai kutatások alapján népszerűsítjük nemcsak a sportot, hanem az egészséges életmódot is, aminek a mozgás fontos része – válaszolta az államtitkár, aki köztudomásúan a profi sport világát is jól ismeri, lévén olimpiai, világ- és Európa-bajnok ezüstérmes úszó volt, a Testnevelési Egyetemnek pedig oktatója is.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára.

– A megállapodás alapja marad a szakmai összefogás vagy új sportlétesítmények is épülnek?

– Az együttműködés első lépcsőjében megvizsgáljuk a lehetőségeket, kidolgozzuk a fejlesztési irányokat, mindezek költségvetését. Szeretnénk a második lépcsőben a létesítményeket is fejleszteni, vizsgáljuk újak létrehozásának a lehetőségét is. Konkrét tervünk, hogy a Soproni Egyetemen új szakokat indítunk; sportturizmus- és sportmérnökképzéseket szervezünk, valamint indítunk egy kosárlabda-akadémiát. 


– Mit éreznek, kapnak mindebből a most évet kezdő hallgatók?

– Szeretnénk a mindennapjaik részévé tenni a sportot, az egészséges életmódot. Természetesen nemcsak az élsportról szól a megállapodás, bár az is fontos, hiszen Magyarország szervezi a 2024-es egyetemi 

európai játékokat, s jó, ha erre Nyugat-Magyarország is felkészül. Fontos azonban a szabadidősport is, a legfontosabb pedig, hogy lehetőséget teremtsünk a hallgatók számára és információt kapjanak arról, hogy az egészségük érdekében milyen fontos a rendszeres testmozgás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!