Sopron és környéke

2018.08.16. 09:00

Óriási problémát jelent a nyugati határszélen az illegális kincskeresés

Egyes lelőhelyek gazdagok, könnyen megközelíthetők, de nehezen ellenőrizhetők, a feketepiac pedig jól fizet. Holott milliós büntetést kockáztat, aki hazaviszi a régészeti leletet...

Nagy Márta

Fél évszázada probléma már a nyugati határszélen az illegális kincskeresés és -értékesítés, de az Index cikke most megint a figyelemközéppontjába állította. (A Redditen buktatta le magát egy illegális magyar kincskereső.) Egy magát Buwinak nevező, valószínűleg soproni férfi egy internetes oldalra tette fel legújabb „zsákmányát", egy negyven centi hosszú kés fotóját, amit állítása szerint a Várhely kilátónál, a kelta lelőhelyen fémkeresővel talált. Ahogy már több minden mást is...


– Az illegális fémkeresők óriási károkat okoznak, mi is csak megsaccolni tudjuk, mekkorát, de ha forintosítani kell, akár évi több tízmillió forintra is becsülhetnénk. A leletek eszmei és főleg tudományos értékét nem is lehet beárazni... – mondja a Soproni Múzeum régésze, Mrenka Attila. Pedig véleménye szerint az illegális kincskeresést a törvény egyértelműen tiltja és szankcionálja, csakhogy nehéz az elkövetőket lefülelni. 


– A kulturális örökség védelméről szóló törvény szerint engedély nélkül csak munkavégzéshez szabadna használnia a fémkeresőt a hatóságoknak, a múzeumoknak, tudományos kutatóknak, de még nekik is van bejelentési kötelezettségük. Mindenki másnak a kormányhivataltól kellene a helyszín pontos megjelölésével, a tulajdonos vagy a kezelő hozzájárulásával és az illetékes múzeum együttműködési szerződésével egyetemben engedélyt kérni. A törvény ebben az esetben eléggé egyértelműen fogalmaz, csak a betartásával vannak bajok, elképesztő mértékű a probléma – fogalmaz a régész. Tisztában van vele, hogy a Sopron környéki erdőkből, lelőhelyekről is kerül a feketepiacra lelet. 


– Néha felbukkan egy-egy tárgy a kismartoni régiségpiacon vagy az internetes oldalakon. Ausztriában, Svájcban örömmel veszik be a régiségeket a különböző félig legális, illegális „kereskedők" – állítja a szakember.

Mrenka Attila szerint az illegális kincsvadászok a múltat és a jövőt is rabolják, hiszen az általuk talált és értékesített tárgyak közkinccsé válhattak volna, de ha egyszer a feketepiacra kerülnek, már nem gazdagíthatnak magyar múzeumokat; nemcsak a múzeumtól lopnak tehát, hanem közös nemzeti örökségünkből is...


Nyilván tudni szerettük volna, mit lehet tenni a fémkeresők ellen. A régész és – a rendeletek szerint – minden állampolgár jelezhet, ha illegális kincsvadászt lát.


– A mezőőrök, erdészek is figyelnek, de nyilván nem lehetnek ott mindenhol, ezért kellene minden kirándulónak, erdőjárónak résen lennie. Legjobb, ha az illetékes múzeumot értesítik, ha gyanúsat látnak, de ha annak elérhetőségét nem ismerik, a rendőrségnek vagy a legközelebbi jegyzőnek kell jelezni. Ugyanez a helyzet, ha valaki véletlenül bukkan leletre – tanácsolja a régész.


És mielőtt nekiállnánk a soproni erdőkben ásni, nem árt tudni, hogy a régészeti feltárások nagyon komoly jogszabályi engedélyhez kötöttek, azokat csak szakember végezheti, illetve a megtalált tárgy értékének függvényében akár milliós büntetést vonhat maga után a kincsvadászat, a lelőhely rongálása címén pedig akár börtönbüntetés is kiszabható az elkövetőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!